IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Докато е била в изолация, Либия е отпуснала милиарди долари на враговете на САЩ

Страни като Никарагуа, Куба и Югославия са само част от 40-те страни, кредитирани от африканската държава

18:33 | 09.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Докато е била в изолация, Либия е отпуснала милиарди долари на враговете на САЩ

Либия е отпуснала над два милиарда долара на десетки правителства по света през периода, когато е бил в международна изолация, сочи документ, внесен от либийското външно министерство в парламента в Триполи, предаде Ройтерс.

Според агенцията този факт хвърля светлина върху опитите на либийското ръководство през този период да раздразни САЩ, като отпуска пари на техни врагове като Никарагуа, Куба и бившата Югославия.

Във внесения в парламента документ се посочва, че Либия е отпуснала на около 40 държави заеми на обща стойност от 1,197 милиарда долара. До края на 2009 г. на кредитора са били изплатени обратно 1,302 милиарда долара, като остава да бъдат изплатени 3,231 милиарда долара, вкл. лихвите.

Най-големият длъжник е съседен Судан с 1,287 милиарда долара, което е малка част от 40-милиардния судански външен дълг. По думите на либийския заместник-министър на финансите Мариал Аур, цитиран от Ройтерс, Триполи обмисля дали да не опрости дълга на Судан, тъй като властсите в Хартум и бъдещото правителство на Южен Судан едва ли ще могат да го върнат.

Други големи длъжници на Либия са Етиопия и Мозамбик, на които остава да изплатят 249 млн. и 211 млн. долара съответно.

Някои от кредитите са безлихвени, особено тези за африкански и арабски страни.

В документа, който не посочва кога да били отпускани кредитите, като длъжници на Либия са споменати Полша, Унгария, бившата Югославия, Пакистан, Куба, както и Никарагуа, която сега дължи над 302 млн. долара.

В недатирания документ се споменава, че миналата година са водени преговори с длъжниците и че Либия често се е опитвала да ги убеди да спазват графика по
плащанията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Сърбия да враща парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още