IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки компании поглеждат към арабския свят за изход от кризата

Представители на над 70 гръцки фирми се срещнаха в Никозия с представители на ливански, иракски и египетски фирми

16:02 | 09.02.11 г.
Гръцки компании поглеждат към арабския свят за изход от кризата

Гръцки фирми, засегнати от спада на вътрешното потребление, виждат спасението си в износ към арабските страни - един пазар, изоставен за сметка на Европа, пише AFP.

Представители на над 70 гръцки фирми от хранително-вкусовата, фармацевтичната промишленост и строителния сектор се срещнаха в понеделник и вторник в Никозия с представители на ливански, иракски и египетски фирми.

Гърция има много дълбоки исторически връзки с арабския свят, но в последно време ние се обърнахме повече към ЕС. Сега трябва да се възродят нашите връзки с този много важен пазар, коментира гръцкият заместник-министър на външните работи Спирос Кувелис.

На форума присъстваха и няколко десетки фирми от Кипър, които са изправени също пред спад на търсенето на вътрешния пазар.

Гърция дълго време се ограничаваше с това да задоволява вътрешното търсене и износът представляваше само 7% от брутния й вътрешен продукт на фона на 20% средно за ЕС, по данни на Гръцката асоциация за международна търговия.

По-малко от 10% от този износ е предназначен за арабските страни. Гърция се опитва да промени тази тенденция и износът й бележи увеличение от юли, но според участници във форума бюрокрацията е първата пречка, която трябва да се преодолее за целта.

В понеделник са се състояли близо 1000 двустранни срещи между фирми, участващи във форума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още