IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's смъкна рейтинга на Египет

Политическият риск в страната е основна причина за решението на агенцията

10:55 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's смъкна рейтинга на Египет

Международната рейтингова агенция Moody's съобщи, че понижава с една степен до Ва2 оценката на правителствените облигации на Египет. Освен това компанията предупреди, че може да се стигне до нова редукция на рейтинга на страната, тъй като на държавния дълг е сложена „негативна“ перспектива, пише Ройтерс.

Основна причина за решението на агенцията е изострянето на политическия риск в страната.
Освен това се изразява безпокойство, че политическият отговор на продължаващите от няколко дни сътресения би могъл да доведе до ново влошаване на "и без това слабите" държавни финанси.

Според Moody's Египет трябва да реши политически и социално-икономически предизвикателства, причините за които съществуват отдавна: висок процент на безработицата, силна инфлация и повсеместна бедност.

Агенцията е на мнение, че съществува висока степен на възможност от смекчаване на бюджетната политика като част от усилията на правителството да възпре недоволството.

От Moody's посочват, че може да преразгледат перспективата за развитието на дълга на страната до "стабилна", ако политическото напрежение и съпътстващите го рискове в бюджетнатаи икономическата сфера намалеят.

Ако обаче политическата ситуация продължи да се влошава, агенцията предупреждава, че може да понижи още повече рейтинга на страната.

В края на миналата седмица друга водеща агенция за кредитен рейтинг – Fitch, понижи перспективата пред рейтинга на Египет на нестабилна, но остави самата оценка на дълга без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още