IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Египет потопи борсовите индекси в Залива

Fitch понижи перспективата пред рейтинга на египетските държавни облигации на "негативна"

19:37 | 30.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Кризата в Египет потопи борсовите индекси в Залива

Борсовите индекси в страните от Персийския залив отчетоха значителни спадове в неделя, тъй като безредиците в Египет и оставката на правителството на страната предизвикаха притесненията на инвеститорите за бъдещето на региона, съобщава АФП.

В петък агенцията за кредитен рейтинг Fitch обяви, че понижава перспективата пред рейтинга на държавния дълг на страната на "негативна". На този етап обаче самият рейтинг остава ВВ+, което се счита за инвестиционен рейтинг.

Основният борсов индекс в Дубай потъна с над шест на сто в първата сесия за работната седмица в региона, но в крайна сметка търговията приключи с отстъпление от 4,3 на сто спрямо миналата седмица. Така индексът DFM се понижи до 1 543,02 пункта и е на най-ниското си ниво за последните 21 седмици.

Акциите на една от водещите компаниите в Дубай – Emaar Properties, достигна максималния дневен спад (10 на сто), като в крайна сметка търговията донесе спад на пазарната капитализация на компанията, построила мегапроекта Бурж Халифа, падна с 8,3 на сто.

Книжата на Air Arabia също докоснаха дневното ограничение, същият сценарий се разигра и при Arabtec. Първата сесия за седмицата заличи съответно 6,1 на сто от пазарната капитализация на първата и 6,8 на сто от тази на втората компания.

Борсата в Кайро остана затворена за пореден ден, след като в четвъртък търговията в Египет бе спряна. За последните два дни, в които имаше сесия, основният индекс в страната се срути с 16 на сто. Валутата на Египет пък е на шестгодишно дъно спрямо долара.

Основният индекс на борсата в Абу Даби се понижи с 3,68 на сто днес, в Кувейт, който е вторият по големина пазар в региона, основният индекс се понижи с 1,76 на сто.

Борсата в Катар стартира сесията с рязко понижение на основния индекс от над 5 на сто, но в края на търговията понижението бе ограничено до 2,95 на сто. В Саудитска Арабия основният индекс се срути с цели 6,4 на сто в събота, но днес напредна с 2,5 на сто.

В Бахрейн основният борсов индекс падна с 1,4 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
а някой досеща ли се под чии надзор тези държави стигнаха дотук?и защо точно сега тръгнаха да се "надигат" тези роби?и какво следва оттук нататък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
Не виждам какво толкова М.Йорданов е сгрешил в данните си, дали ще са на 18 или на 24 години, няма кой знае каква разлика. Да смъртността при тях в ранна възраст е много голяма, но М.Йорданов казва ,че робите се надигат, бунта на мравките е факт и не се знае какво може да произлезе от цялата тази вакханалия, за която в 90% са виновни "великите бели" държави... Не мога да разбера, за какъв съд може да иде реч, всеки тук може да изкаже мнението си така както желае, ако драстично се разминава в нормите има администратор, който да вземе решени, да остави ли написаното или да го премахне, ти в качеството си на какъв раздаваш правосъдие.....,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
jamiemirror
преди 13 години
Марияне, данните ти не са верни.http://***.indexmundi.com/egypt/median_age.htmlMedian age: total: 24 years male: 23.8 years female: 24.3 years (2010 est.)Да не говорим че с последното си изречение отиваш на съд принципно. Консултирай се с адвокатите които ви обслужват "медията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
prodigal
преди 13 години
Възможно е новите технологии в областта на соларната енергия да им помогнат малко, но като цяло ако не си сменят поне отчасти чипа, нищо добро не ги чака.Днес борсите в региона отвориха зле, но после възстановиха, явно обстановката поне не се влошаване се влошава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Мариян Йорданов
преди 13 години
То да се плодиш като мишките и после да кажеш "опа, пратете храна, че тук е пустиня и няма какво да ядем" е малко лицемерно. Защо нациите, които са залагали на устойчиво развитие (по 2 и по-малко деца) да плащат за безрасъдството на араби, индийци, пакистанци, бангладешци, индонезийци и латиноамериканци?Много ми е интересно какво ще стане в следващите години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Средната възраст на населението там е 17-18 години. Милиард бедни, гладни и млади от Мароко до Бангладеш. Ще стане мазало, което едва започва.Както и неквалифицирани, съответно без шанс за изхранвае. Идва нещо като великото преселение на народите. Който има акъл ще избяга оттам. Но ние не трябва да го пускаме тук, защото ще ни запали чергата, както палестински бежанци запалиха Ливан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още