IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетският президент поиска оставката на правителството

Самият Хосни Мубарак обаче не смята да се оттегля, като е обещал политически промени и икономически реформи

09:55 | 29.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Египетският президент поиска оставката на правителството

Президентът на Египет Хосни Мубарак обяви рано тази сутрин, че е поискал оставката на правителството и бързо ще назначи нов кабинет, предаде Voice of America. Той е обещал политически промени и икономически реформи, подчертавайки, че няколкодневните протести били заговор, целящ да отслаби Египет.

Протестите, начело на които застанаха млади египтяни, се ожесточиха в петък и в Кайро и други градове влязоха военни.

Говорител на президента на САЩ Барак Обама обяви в петък, че Щатите ще „преразгледат“ програмата си за подпомагане на Египет.

Протестиращите използваха социални мрежи като Facebook и Twitter, за да се организират, но рано сутринта в петък услугите на четирите основни интернет доставчика в страната бяха спрени. От телекомуникационната компания Vodafone обявиха, че правителството е наредило на всички мобилни оператори да прекратят услугите си в някои части от страната.

В свое изказване държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова египетското правителство да прекрати "безпрецедентните действия, предприети за спиране на комуникациите" и настоя в страната да бъдат извършени икономически, политически и социални реформи.

Демонстрациите продължават и днес с настоявания за оставката на Мубарак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още