IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Saxo Bank обяви традиционните си „ексцентрични прогнози" за 2011

Сред смелите прогнози на банката са корекция на петрола с една трета, ръст на природния газ с 50%, скок на златото до 1 800 долара и исторически връх за щатския индекс S&P 500 от 1 600 пункта

11:50 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Saxo Bank обяви традиционните си „ексцентрични прогнози" за 2011

Базираната в Дания Saxo Bank обяви традиционните си „ексцентрични прогнози" за настъпващата година. Десетте предвиждания са от т.нар. тип „черен лебед“, т.е. малко вероятни събития извън нормалните очаквания на пазарите, но с голямо въздействие върху тях.

Въпреки това през настоящата година три от предсказанията се осъществиха, а през последните години средната успеваемост е била 40%, посочват от Saxo Bank.

Прогнозите са вдъхновени от Насим Талеб, чийто бестселър от 2007 „Черният лебед: Въздействието на малко вероятното” твърди, че историята е осеяна с редки събития с голямо въздействие. Теорията на черния лебед произтича от погрешното схващане в древността, че всички лебеди са бели.

Ето смелите прогнози на банката за 2011 година:

1. Американският конгрес блокира ново вливане на ликвидност от централната банка на страната

През втората половина на 2011 Федералният резерв ще бъде под натиск заради това, че допусна краха на жилищния пазар и последвалото спасяване на банки, както и формирането на огромен публичен дълг.

Банките, отговарящи на определението „твърде големи, за да бъдат оставени да фалират“, отново ще изпаднат в сериозни затруднения.

Конгресът на САЩ ще блокира правомощията на Фед да печата пари, което евентуално ще постави под съмнение двойния мандат на щатската централна банка да следи както за безработицата, така и за инфлацията.

2. Apple купува Facebook

След като отблъсква предишни опити да бъде закупена, мрежата социален феномен Facebook е погълната от Apple. Шефът на Apple Стив Джобс беше казал в интервюта, че компанията му е провела разговори за партньорство с Facebook, които обаче не са довели до резултат заради тежките условия, поставени от социалната мрежа. Това може да предизвика Джобс да пристъпи към открита покупка.

3. Доларовият индекс достига 100 пункта

Посоката на световния икономически растеж в повечето области изглежда стабилна за известно време през 2011, но след това изникват проблеми в Китай. По-слабият индустриален растеж в Китай уронва глобалния апетит за риск, а затруднената японска икономика и хаосът в еврозоната ще направят долара по-привлекателен. През третото тримесечие на идната година доларовият индекс (спрямо кошница от други валути) ще се повиши с 25% до над 100 пункта (80,6 в момента).

4. Доходността по 30-годишните американски ДЦК се понижава до 3%

Политиката за обезценяване на долара, кореняща се във „валутните войни“ от 2010, кара развиващите се пазари да използват повече от доларовите си резерви за покупка на щатски ДЦК. Героичните вливания на ликвидност от страна на Федералния резерв не успяват да облекчат проблемите с балансите на американските банки. ЕЦБ, ЕС и МВФ пък не успяват да излекуват задлъжнелите периферни страни от еврозоната, тласкайки обърканите инвеститори към сигурните обятия на Чичо Сам. Доходността по 30-годишните американски ДЦК пада до 3% (4,42% сега).

5. Британският паунд поскъпва с 25% спрямо австралийския долар

Великобритания се завръща към традиционните си ценности. Британците работят по-усилено, спестяват повече, което бързо води до изненадващ растеж. Австралия от друга страна се бори с отслабващата си икономика, докато Китай все по-силно „натиска спирачките“, за да обуздае инфлацията. Като прибавим и състоянието на австралийския пазар на недвижими имоти, ситуацията прилича на балон, готов да избухне, което може да обезцени австралийския долар с 25% спрямо британския паунд.

6. Петролът ще претърпи корекция с една трета, след като преди това се е повишавал

Суровият петрол, движен от фундаментални макроикономически очаквания, поскъпва до над 100 долара за барел в началото на 2011 (вече над 90 долара) на вълната на еуфорията, че американската икономика се е отърсила от препятствията. По-късно през годината обаче петролът се поддава на тежка корекция от една трета.

7. Природният газ поскъпва с 50%

Природният газ ще посрещне и 2011 с излишно предлагане, в резултат от спада в глобалната икономика, който през последните две години донесе двуцифрени загуби за суровината. До ръст от 50%, който се случва веднъж на 25 години, ще се стигне поради увеличеното индустриално търсене, исторически ниската цена спрямо петрола и въглищата, изглаждането на форуърдната крива, както и заради рязко застудяване, което бързо ще изчерпа запасите.

8. Златото се изстрелва до 1 800 долара след ескалация на „валутните войни“

„Валутните войни" през 2011 се подновяват, водени от подобрението в американската икономика. Търговският дефицит на САЩ се разширява, нараства натискът върху Китай, а инвеститорите се насочват към ценните метали, което изкачва златото до 1 800 долара за унция (1 390 в момента).

9. S&P 500 достига исторически връх

След продължаващото вливане на ликвидност от Федералния резерв, инвеститорите осъзнават, че единствената правилна стратегия е да се купува на ниските нива. Тактиката всъщност работи за Фед, макар че е „пясъчна кула“, и потребителите започват да харчат с покачване стойността на инвестициите си. Корпоративна Америка не приема ръста на акциите като устойчив и продължава процеса на намаляване на дълговото финансиране, което води до реално възстановяване. Индексът S&P 500 подминава върховете от 2007 на път към 1 600 пункта (1 255 сега).

10. Руският борсов индекс RTS достига 2 500 пункта.

В началото на 2011 започва да се надува следващият глобален икономически балон, изпращайки петрола над 100 долара. Средният американски инвеститор не купува нищо друго освен евтините щатски акции. Инвеститорите на руския пазар откриват, че акциите в индекса RTS са подценени при P/E от 8,6 и P/B от 1,26 и той бързо достига до 2 500 пункта (1 765 понастоящем).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още