IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доминик Строс-Кан: Европа има нужда от широк план за справяне с дълговата криза

В противен случай пазарите ще продължат да вярват във верижното прехвърляне на кризата от една страна към друга, смята шефът на МВФ

22:13 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доминик Строс-Кан: Европа има нужда от широк план за справяне с дълговата криза

Европейските лидери се нуждаят от цялостен план за справяне с проблемите в бюджетната и банковата сфери в началото на 2011, за да овладеят дълговата криза в региона, е зявил шефът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан.

Той смята, че лидерите имат нужда от повече време, за да преодолеят подхода „на парче”, който бе приложен към Ирландия и Гърция, и да излязат с комплексно решение, съобщава Bloomberg.

Според него, ако лидерите в Европа не осигурят нещо подобно, то пазарите ще продължат да вярват във верижното прехвърляне на дълговата криза от една страна към друга.

”В момента има насъщна необходимост от такъв мащабен план и аз мисля, че той е възможен”, е казал Строс-Кан.

Днес европейските лидери започват двудневна среща на високо равнище, на която ще бъде обсъден антикризисен механизъм за овладяване на дълговите шокове и евентуално ще се приеме по-гъвкаво използване на фонда за спешна помощ на ЕС на стойност 750 млрд. евро.

Шефът на МВФ намира най-големите испански банки за относително сигурни, като проблемите според него са концентрирани в малък брой институции. Ситуацията е управляема и не е толкова лоша, колкото се търди, смята той.

"Истинският проблем пред еврозоната е растежът”, изтъква Доминик Строс-Кан.

Ръководителят е изразил оптимизъм, че Гърция ще успее да вкара ред в бюджетната си политика след десетилетия на лошо управление.

Що се отнася до САЩ, според него вливането на ликвидност от страна на Федералния резерв ще помогне на икономиката да постигне по-висок растеж, макар че тази политика си има и своите слабости.

Строс-Кан посочва, че поддържането на растежа във водещата световна икономика трябва да бъде основната грижа за управляващите по цял свят.

Ръководителят на МВФ призовава за плавно поскъпване на китайския юан, което ще позволи на местната икономика да се приспособи постепенно. Внезапна девалвация на валутата би била дестабилизираща както за китайската, така и за световната икономика, предупреждава той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още