IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия с пореден ход за ограничаване на паричното предлагане в страната

Задължителните банкови резерви в страната са вече малко по-строги в сравнение с нивата им отпреди избухването на кредитната криза през 2008

13:40 | 03.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия с пореден ход за ограничаване на паричното предлагане в страната

Централната банка на Бразилия предприе поредния си ход, насочен към изтегляне на паричен ресурс от финансовата система на страната, след като банковото кредитиране за потребителите достигна ръст от 20% на годишна база, пише Bloomberg.

За да предотврати появата на висока инфлация, прегряване на икономиката и изкуствено завишаване на цените на активите, бразилската централна банка вдигна изискванията си за резервите, които банките в страната трябва да заделят от привлечените депозити.

Делът на минималните задължителни резерви на търговските банки от техните депозити се увеличава до 20% в сравнение с досегашните 15 на сто.

Освен това банките ще трябва да използват по-големи резерви, с които да подсигуряват потребителските заеми със срок над 24 месеца. По оценки на централната банка чрез тези мерки ще бъдат изтеглени 61 млрд. бразилски реала (36 млрд. щатски долара) от финансовата система на страната.

Според ръководството на бразилската централна банка днешната поредна стъпка към нормализиране на либералната парична политика ще направи изискуемите банкови резерви малко по-строги в сравнение с нивата им отпреди избухването на кредитната криза през 2008 г.

Това ще помогне на централната банка да овладее растящата инфлация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още