IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват рекордни нива на вредните емисии през тази година

През 2009 г. емисиите са намалели с 1,3% спрямо 2008 г. вследствие на кризата, очакваният спад обаче е бил двойно по-голям

12:47 | 22.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват рекордни нива на вредните емисии през тази година

Глобалните емисии на въглероден диоксид са на път да достигнат рекордни нива през 2010 г., главно заради бързоразвиващите се икономики на Китай и Индия, които разчитат силно на въглищата, съобщи Ройтерс, позовавайки се на доклад на консорциума от международни изследователски организации Global Carbon Project.

През 2009 г. емисиите са намалели с 1,3% спрямо 2008 г. вследствие на кризата. Очакваният спад обаче е бил двойно по-голям.

Докладът излиза седмица преди началото на разговорите за промените в климата, организирани от ООН, на които ще се търси начин за постигане на споразумение за по-строги мерки за намаляване на вредните емисии.

В същото време докладът показва, че намалява загубата на тропически гори, като емисиите вследствие на обезлесяването сега представляват около 10% от парниковите газове при предишни оценки за 12 до 17%.

Намаляването на емисиите през 2009 г. вероятно няма да се превърне в тенденция, е посочил Пеп Канадел, изпълнителен директор на Global Carbon Project и един от съавторите на доклада.

За 2010 г. от организацията очакват емисиите от изкопаеми горива да се увеличат с над 3%, ако икономическото възстановяване продължи с досегашното темпо. Така ще се върнем на високите темпове на растеж на емисиите от периода 2000-2008 г., е пояснил Канадел.

Силното търсене на въглища, петрол и газ от страна на Китай, Индия и Бразилия, както и търсенето на техните стоки, е допринесло са ръста.

През 2009 г. най-големи намаления на емисиите от изкопаеми горива са отчетени в развитите страни - емисиите на САЩ са паднали с 6,9%, на Великобритания - с 8,6%, а на Япония – с 11,8%. В същото време обаче тези на Китай са нараснали с 8%, на Индия - с 6,2%, а на Южна Корея – с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още