IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната туристическа индустрия отбелязва 7% ръст от началото на 2010 г.

Въпреки това участниците във форума World Travel Market в Лондон отчитат, че възстановяването на сектора е недостатъчно устойчиво

12:02 | 10.11.10 г.
Световната туристическа индустрия отбелязва 7% ръст от началото на 2010 г.

Световната туристическа индустрия отбелязва ръст от 7% от началото на годината спрямо същия период на 2009 г. Това съобщи генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Табел Рифай по време на среща на министрите по туризма в рамките на туристическото изложение World Travel Market в Лондон, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Най-добри резултати отчита Азия, която е постигнала ръст от 14%, докато в Европа той е едва 3 на сто, отбеляза Рифай.

Оценките за развитието на туризма за миналата и тази година са умерено оптимистични, подчертаха участниците във форума. Според тях възстановяването на сектора все още е крехко и недостатъчно устойчиво. Въпреки това туризмът остава водеща дейност в световната икономика, обобщи Рифай.

Като основни трудности пред развитието на сектора бяха посочени бюджетните дефицити на страните и увеличаването на данъчната тежест. Друг съществен момент с негативен ефект в процеса на възстановяване е създаването на по-малко работни места, отколкото преди кризата.

Приоритетите в световната туристическа индустрия са свързани с развиването на отговорния туризъм, устойчивото развитие, запзването на културното и биологично разнообразие.

Участниците във форума се обединиха около тезата, че по-добрата политика се създава не чрез рестриктивни мерки като въвеждане на нови данъци или повишаване на данъци и такси, а чрез насърчителни мерки – преференциални кредити, визови облекчения, изграждане на по-добра инфраструктура.

Срещата на министрите по туризма се организира от Световната туристическа организация за четвърти път в рамките на най-голямото туристическо изложение за професионалисти World Travel Market в британската столица.

Във форума тази година взеха участие министрите на туризма на Мексико, Великобритания, Австралия, Гърция, Египет, Тунис, Китай, Барбадос. България беше представена от зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още