IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ дава по-голяма роля на развиващите се икономики

След промените Китай ще има третата по големина квота в управлението на фонда след САЩ и Япония

13:20 | 06.11.10 г.
МВФ дава по-голяма роля на развиващите се икономики

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд (МВФ) гласува в петък за увеличаване на ролята на развиващите се икономики в рамките на организацията в опит да засили своето значение като световен арбитър по икономическите въпроси, пише Wall Street Journal.

Решението за промяна на структурата на управление е важна част от споразумение, което беше постигнато през октомври от финансовите министри на страните от Г-20. МВФ обеща да проведе гласуването преди срещата на лидерите на Г-20, която е планирана за 11 и 12 ноември.

Промяната ще увеличи властта на Китай, Бразилия, Русия и Индия, като им дава по-голямо участие в МВФ. Промените включват ребалансиране на квотите, които определят тежестта на гласовете на страните членки на фонда, както и финансовите вноски за всяка страна. Промените ще засегнат също и това кои страни имат представители в изпълнителния борд на МВФ.

Промените предвиждат също удвояване на общите вноски на страните във фонда, които по текущите валутни курсове от МВФ изчисляват на 755,7 млрд. долара.

„Това историческо споразумение е най-основната реформа на управлението на фонда в 65-годишната му история и най-голямата смяна на влиянието в полза на развиващите се държави”, коментира управляващият директор на МВФ Доминик Щрос-Кан след решението на борда.

„Преговорите не бяха лесни, но членовете ни показаха желание за компромис.”

Съгласно промените Китай ще има третата по големина квота с дял от 6,4% след Япония, която има 6,5%. САЩ държат най-голямата квота от 17,7%, която според плана трябва да се свие до 17,4%. Германската квота ще падне до 5,6% от 6,1%, докато тези на Великобритания и Франция се понижават на по 4,2% от по 4,5%.

Общо финансовите лидери се споразумяха над 12% от квотите в МВФ да преминат към развиващите се икономики, като над 6% идват от развитите икономики към бързо развиващите се икономики, а други близо 6% - от държави с твърде голямо участие към такива с твърде малко.

Окончателното преструктуриране на управлението на фонда обаче ще отнеме време. Въпреки че изпълнителният борд вече е одобрил промените, бордът на управителите на МВФ трябва също да действа в синхрон, заедно със страните членки – процес, който може да продължи няколко години.

Така например вероятно ще отнеме около една година европейските правителства да решат кои от по-малките държави да се откажат от две от осемте места в 24-членния борд. Голяма вероятност има по-малките държави като Холандия, Белгия и Дания да загубят места за сметка на държави като Турция, Южна Корея и Полша.

МВФ определи октомври 2012 г. като целеви срок да бъдат завършени реформите.

Промените ще обновят структурата на МВФ, базирана основно на баланса на световните сили след Втората световна война – опит структурата на фонда да отговаря на икономическата мощ на членките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още