IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как една смърт може да предизвика еуфория на пазара

Внезапната кончина на бившия аржентински президент Нестор Кирхнер доведе до силен интерес към капиталовия пазар на страната

08:56 | 29.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Как една смърт може да предизвика еуфория на пазара

Внезапната смърт на бившия президент на Аржентина Нестор Кирхнер даде поредното доказателство за това колко голяма роля се пада на политическия риск за развитието на капиталовия пазар.

Кончината на Кирхнер предизвика спекулации, че инвестиционният климат в страната ще се подобри значително. Това е важно за много от големите играчи в света на инвестициите, тъй като Аржентина е сред основните производители на няколко от ключовите суровини в световен мащаб, съобщава Financial Times.

В сряда пазарът в Аржентина остана затворен заради почивен ден, но въпреки това акциите на аржентински компании, търгувани извън страната, отчетоха най-големия си ръст за последните две години. Индексът MSCI Argentina скочи с 13 на сто, а акциите на най-големия кредитор в страната – Galicia, се изстреляха с 26% на борсата в Ню Йорк.

Деноминираният в долари държавен дълг пък поскъпна с 3 процентни пункта.

„Инвеститорите очакват смяна на режима“, коментира Алберто Бернал, анализатор в Bulltick Capital Markets в Маями, цитиран от вестника.

Нестор Кирхнер почина от сърдечен удар в дома си в сряда, а в страната бе обявен тридневен траур.

Сред държавните лидери, които са изпратили съболезнованията си, са американският президент Барак Обама и президентът на Венецуела Уго Чавес.

Прогнозите на анализаторите бяха, че Кирхнер ще се кандидатира за президент на изборите, които предстоят догодина. Той бе приеман като движещата сила на управлението на своята съпруга – Кристина Фернандес, която е настоящият президент на страната.

„Нямаше управление на президент, министри и екип – всъщност управляваше той“, посочва политическият анализатор Даниел Кернър.

Кирхнер бе президент на Аржентина през периода 2003-2007 година. Той успя да прогони доста инвеститори от страната заради нетрадиционни политики като контрол върху цените и забрана на износа. В резултат на това достъпът на Аржентина до международните капиталови пазари бе ограничен силно, а страната не може да спре силния ръст на инфлацията.

Вчера в Аржентина основният борсов индекс Merval напредна с 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още