IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на Г-7 в световната икономика ще падне под 50% през 2012

До две години делът на китайския БВП може да премине 10%, в сравнение с едва 2% през 1987, показват прогнози на МВФ

21:17 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Делът на Г-7 в световната икономика ще падне под 50% през 2012

Делът на седемте най-развити икономики (Г-7) в световната икономика ще падне под 50% през 2012, сочейки, че развиващите се пазари могат да продължат да се представят по-добре от развитите, съобщава Bloomberg.

Съвкупният брутен вътрешен продукт (БВП) на САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада е съставлял 70% от световния в средата на 80-те.

Делът на китайския БВП може да премине 10% до две години, в сравнение с едва 2% през 1987, показват прогнози на Международния валутен фонд (МВФ).

Индексът MSCI за акциите на 21 развиващи се пазари е нараснал с 12% от началото на годината, спрямо повишение от 6,5% за американския Standard & Poor’s 500 Index и 5,5% за европейския Stoxx Europe 600 Index.

„Поне за известно време развиващите се икономики ще продължат да изпреварват развитите, както по отношение на растежа, така и като възвръщаемост на финансовите пазари”, смята Венкатраман Ананта-Нагесваран, ръководител за глобалните инвестиции в Bank Julius Baer & Co.

„Устойчивостта на по-доброто им представяне ще зависи от това как се справят с инфлацията и с рисковете от балони при някои активи”, обяснява той.

Световните лидери вече решиха да превърнат Г-20 в основния форум по глобалните икономически въпроси, вместо Г-7 плюс Русия. Г-20, която включва Китай, Бразилия, Индия и Русия, отговаря за 85% от световния БВП и бе създадена в отговор на азиатската валутна криза от 90-те.

”Макар делът на Г-7 в световната икономика да се свива, САЩ, Европа и Япония са все още твърде големи и значими, за да бъдат отписвани”, казва Ананта-Нагесваран, който участва в управлението на активи за 170 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още