IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли страните от Г-20 да предотвратят валутната война?

Индия намекна за проблеми по оста развити-развиващи се страни, а Бразилия не изпрати финансовия си министър на срещата на 20-те най-стабилни икономики

09:41 | 22.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ще успеят ли страните от Г-20 да предотвратят валутната война?

Финансовите министри от групата на водещите икономики Г-20 ще се борят за осигуряване на консенсус за това как да се избегне валутна война по време на срещата, която започва днес в южнокорейския град Кьонджу, предаде Financial Times.

Част от вниманието на света през следващите няколко дни ще бъде насочено към това дали централните банки и финансовите министри на големите икономики ще продължат да действат координирано, за да се разрешат някои от проблемите в световната икономика, както стана в края на 2008 и началото на 2009 г.

През тази седмица индийското правителство посочи, че ще има трудности при поддържането на единство между развитите и нововъзникващите икономики от Г-20 и нововъзникващите икономики. По-рано през тази седмица Бразилия реши, че няма да изпрати своя финансов министър и гуверньор на централната банка на срещата.

Основна тема на днешната среща, чиято цел е да се положат основите на срещата на върха на световните лидери в Сеул на 11 ноември, остава валутната политика и предотвратяването на мерките за конкурентна девалвация, която може да навреди на крехкото икономическо възстановяване.

Според анализатори ако на срещата си проличи разделението между Г-20 това ще разклати доверието на финансовите пазари.

Високопоставен представител на Г-20 е заявил, че обсъждането на проблемите с валутната война няма да се размине и групата ще излезе с декларация за опасностите от подобни действия.

Г-20 вероятно ще се обедини около запазването на пазарно-ориентирана система на валутни курсове и въздържане от конкурентна обезценка на валутите, като същевременно се запазят действията за намаляване на неблагоприятните последици от прекомерната нестабилност и неочакваните движения в обменните курсове.

Една от възможностите, набелязани от САЩ, е да се определят цели за дефицита по текущата сметка, като по този начин би могло да се окаже косвено въздействие върху движението на валутните курсове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 13 години
"Валутната война" е в ход, за да бъде предотвратявана. Друг е въпросът, дали това е най-подходящият термин, когато става дума за опит на едни държави със пазарни методи да се противопоставят на фиксирания курс на юанът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още