IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немски компании се оплакват от „агресивни“ китайски конкуренти

Водещи представители на германската индустрия обвиняват в порочни практики и дъмпинг конкурентите си от Китай

14:20 | 15.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Немски компании се оплакват от „агресивни“ китайски конкуренти

Компании от Германия се оплакват от „агресивни“ конкуренти в лицето на държавни фирми от Китай. Проблемите били основно в Източна Европа и Централна Азия, където се печелели поръчки с помощта на „ценови дъмпинг, агресивно финансиране и издаване на щедри държавни гаранции“, съобщава Financial Times.

Организацията на немските компании с бизнес интереси в Източна Европа е предупредила, че Китай се стреми към преследване на геополитически, а не на икономически цели, което може да има доста неприятни въздействия върху Европейския съюз.

Ръководителите на организацията, в която членуват 140 водещи компании от Германия, призовават Берлин да лобира на високо ниво пред Пекин и страните от Европа, за гарантиране, че китайските износители не биват подпомагани от държавата.

Призивите идват на фона на изострения тон по повод обвиненията към Китай, че валутният курс на страната е изкуствено занижен. Според анализатори обаче западните компании изпитват и страх, че китайските им конкуренти стават все по-квалифицирани и вече разполагат със солидно ноу-хау.

От организацията дават пример с проект в Сърбия, който е бил спечелен от китайска компания за 170 млн. евро, като 145 млн. от тях са били отпуснати от държавна банка при лихвен процент, наполовина по-нисък от пазарните лихви.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
На бас че няма кой да ги бие Китайците с цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Май плана на Германия да изнася в страните от Източна Европа е на път да се сгромоляса.Тежко и горко му на еврото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още