IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъдиха норвежци за пробив в автоматизирана система за търговия

Брокерите са научили по какъв начин реагира на определени сделки системата за търговия на подразделение на американски брокер

07:56 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Осъдиха норвежци за пробив в автоматизирана система за търговия

Двама норвежки брокери получиха условни присъди, след като бяха обвинени в извършването на пазарни манипулации чрез пробив в автоматизираната система за търговия а голям щатски инвестиционен брокер, пише Financial Times.

Те са изследвали по какъв начин реагира на различни модели на търговия системата и според обвинението са използвали резултатите, за да оказват влияние върху цените на акциите с по-малък обем.

Платформата, която двамата брокери са „надиграли”, е на брокерската къща Timber Hill, която е подразделение на базираната в САЩ Interactive Brokers.

Разследването протече на фона на засилващите се проверки на работата на компютърните системи за търговия след борсовия крах („flash crash”) в САЩ на 6 май, когато един единствен алгоритъм доведе до светкавични спадове на индексите на Wall Street.

Имената на норвежките брокери Свен Егил Ларсен и Педер Вейби станаха известни по време на разследването и те си спечелиха възхищението на много норвежци с това, че са успели да „надхитрят” машината.

Според прокурора по делото обаче брокерите са подавали неверни и подвеждащи сигнали за предлагането, търсенето и цените и са манипулирали акциите на няколко норвежки компании чрез електронната платформа за търговия на Timber Hil.

Според адвокатите на обвиняемите те действително са научили как системата за търговия се държи в отговор на някои сделки, но не са използвали това на манипулиране на пазара.

Ларсен и Вейби ще обжалват присъдите си, защото не се признават за виновни за сключените от търговската система сделки.

Вейби, който е направил повече сделки, е получил 120-дневна условна присъда и глоба от 165 хил. норвежки крони (28,5 хил. долара). Ларсен е получил 90-дневна условна присъда и глоба от 105 хил. крони.

Глобите са равни на печалбата, които са реализирали от незаконната търговия.

Според норвежката полиция възхищението към двамата брокери е неоправдано, защото те са открили нов вид манипулация, която също е за сметка на другите инвеститори на пазара.

От Interactive Brokers са отказали коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още