IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дълговата криза ще удари първо Япония, а след това САЩ

Експлозията на държавните дългове неминуемо ще доведе или до инфлация, или до държавни банкрути, уверен е историкът Ниъл Фъргюсън

13:43 | 13.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Дълговата криза ще удари първо Япония, а след това САЩ

Дълговата криза в Европа не е приключила, а ще продължи да се разраства към Япония и след това към САЩ. Такова е мнението на професора по история от университета Харвард Ниъл Фъргюсън, съобщава CNBC.

“Ще има още (проблеми на държави с дълговете), със сигурност това ще се случи в Япония, а после и в САЩ. Тези кризи именно ще бъдат нещо колосално“, предупреждава професорът.

Експлозията на държавните дългове неминуемо ще доведе или до инфлация, или до държавни банкрути, уверен е Фъргюсън.

„Всичко зависи от това дали ще се поемат задължения в собствената валута, което вероятно ще предизвика инфлация, или в чужда валута, където вероятният сценарий е банкрут“, смята той.

Британският историк смята, че нова програма за увеличаване на ликвидността във финансовия сектор на САЩ няма да подпомогне икономиката, тъй като допълнителната ликвидност вероятно няма да остане в страната.

„Всичката тази ликвидност не се насочва накъдето е поставено за цел – по магичен начин да създаде работни места. Тя не прави това. Всичко свършва с ръст в цените на суровините и инфлация в останалата част на света, което има доста неясни последици“, посочва Фъргюсън.

САЩ не би трябвало да обвиняват Китай за ниския курс на юана, тъй като Америка също печели от слабата китайска валута.

„Когато доларът поевтинява, а юанът остава обвързан за него, Китай и САЩ провеждат политика, която всъщност е от полза и за двете страни, но вреди на останалите държави и ги поставя под натиск“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
"САЩ не би трябвало да обвиняват Китай за ниския курс на юана, тъй като Америка също печели от слабата китайска валута."kak to4no USA pe4eli ot poevtiniavashtia yuan ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още