IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повишена активност при сливанията и придобиванията в света

От началото на годината досега сделките са за общо 1,678 трлн. долара, което е с 21% повече на годишна база

14:56 | 24.09.10 г.
Повишена активност при сливанията и придобиванията в света

Подкрепени от най-активния август от повече от десетилетие глобалните сливания и придобивания се повишават тази година, като стабилната активност в САЩ и ръстът на развиващите се пазари компенсират спада на сделките в Европа.

От началото на годината досега сливанията и придобиванията в световен мащаб са на обща стойност 1,678 трлн. долара, което е с 21% повече в сравнение с година по-рано, сочат предварителни данни на Thomson Reuters.

През третото тримесечие сделките са за общо 599 млрд. долара, което е ръст от 35,6% на годишна база. Това е трето поредно тримесечие на увеличение на активността и най-силното тримесечие при сливанията и придобиванията в световен мащаб от две години.

„В края на първото тримесечие и през второто отчетохме значителна волатилност на пазара заради дълговата ситуация в Европа. Очевидно част от спрените сделки се реализираха през третото тримесечие“, коментира Кари Кохман, директор сливания в Северна и Южна Америка в UBS.

Прогнозите за останалата част от годината обаче остават предпазливи, като се очаква скромно подобрение за тази година спрямо миналата.

В САЩ се отчита стабилна активност в сектора през третото тримесечие. Обемът на сделките възлиза на общо 201 млрд. долара, което е спад от 1% спрямо второто тримесечие, но ръст от 41% на годишна база, сочат данните.

Европа изостава, като обемът за третото тримесечие възлиза на 144 млрд. долара, спад от 15% спрямо предходното и 4,6% на годишна база.

Очаква се тази година развиващите се пазари да достигнат рекорден дял от общия пазар. Сделките в Бразилия, Русия, Индия и Китай са формирали 18% от активността от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още