IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намалялата раждаемост допринася за растежа на развиващите се страни

По-малките семейства осигуряват по-качествено образование, което дърпа икономиките, смята директорът на Gapminder Ханс Рослинг

18:09 | 22.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Намалялата раждаемост допринася за растежа на развиващите се страни

Тайната на икономическия растеж се крие в раждаемостта, тъй като по-малките семейства, в резултат на понижената детска смъртност, осигуряват по-добре подготвена работна сила, която стимулира растежа”, заявява в интервю за CNBC Ханс Рослинг, директор на Gapminder – шведска фондация, която подпомага устойчивото глобално развитие.

„Младите семейства, които решават да имат две деца са готови да работят повече, за да им осигурят всичко. И това е същината на развиващите се пазари”, смята той.

”През последните десетилетия детската смъртност в развиващите се страни намаля рязко, което позволи на домакинствата да ограничат броя на децата си”, посочва Рослинг.

Според него по-малките семейства позволяват по-добра грижа за децата, което включва и по-добро образование, с което се създава квалифицирана работна сила, която дърпа икономиката.

"Разликата между развитите и развиващите се страни намаля именно заради общата тенденцията към по-малки семейства", изтъква той.

"Понастоящем в Иран на една жена се падат по-малко деца отколкото в Швеция. Има доста семейства с по две деца в Иран, Виетнам и Бразилия. Това е основата на развиващите се пазари”, обяснява Рослинг.

"Инвестиците в образование и здравеопазване, насочени към снижаване на детската смъртност, освен това благоприятстват и околната среда, тъй като те в крайна сметка способстват за стабилизиране на световното население”, завършва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още