IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът е в застой, а Китай ударно иновира

Румъния и Турция също са сред държавите, в които има изпреварващ растеж на подадените заявки за нови патенти

08:06 | 16.09.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Светът е в застой, а Китай ударно иновира

Докато компаниите по света режат разходите си за изследване и развитие в опит да се възстановяват от дълго задържалата се криза, Китай напротив – инвестира ударно в иновации.

По данни на Световната организация за интелектуална собственост подадените заявки за патенти, защитаващи нови открития, не са се променили значително като брой нито през 2008, нито през 2009 г. В азиатската държава обаче има ръст на този показател от 8,5% за миналата година и от 18,2% за предходната.

Запазените търговски марки в Китай през 2009 г. пък са скочили с 20,8%, докато подадените документи за запазване на марка в САЩ са паднали с 11,7%, в Германия – със 7,7%, а в Япония – със 7,2%.

Освен Китай, усилено иновират и други развиващи се икономики. С двуцифрени ръстове в заявките за патенти през 2008 се отчитат още Белиз (в Централна Америка), Перу, Румъния и Турция, се казва в доклад на организацията.

Заявленията за патенти и търговски марки се смятат за индикатори, отразяващи със забавяне състоянието на икономиката, тъй като указват края на период, наситен с дейности по изследвания и развитие. Според Световната организация за интелектуална собственост обаче заявките, подадени във времена на рецесия, предполагат сила на набраната инерция за иновации в развиващите се страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Жоро Йорданов
преди 13 години
Китайците продават всичко, навсякъде и по много. "Връзват" цена с евтиния труд и икономиите от мащаба, а не непременно с компромиси в качеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
GHOST_FX
преди 13 години
Освен това производството им е толкова ранообразно, че човек може въобще да не се е сблъсквал с качествените неща които те правят. Просто зависи на какъв пазар каква стока продават китайците. Едва ли в САЩ продават ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Eon
преди 13 години
Китай не произвеждат само ***. Това е много остаряло схващане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
nikolait
преди 13 години
е това е бе - не знам как тая китайска икономика върви при положение, че правят само *** и отровни храни. Кой ги купува?! Ама ей го справят се- браво! Дано само не е стЪкмистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още