IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на занаятчии заплашва бъдещия икономически растеж

Като възможно решение експерти сочат стратегическата миграция

10:08 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Недостигът на занаятчии заплашва бъдещия икономически растеж

Докато глобалната икономика се възстановява, трябва да се въведат политики за стратегическа миграция, за да се създаде мобилна работна сила, която да намали недостига от квалифицирани работници. Това съветват от компанията за човешки ресурси Manpower в новата бяла книга, наречена „Стратегическа миграция – краткосрочно решение за недостига на талантливи „занаятчии”.

Липсата на занаятчии може да попречи на напредъка на инфраструктурни проекти и да забави националния растеж. Това е проблем, на който правителствата трябва да обърнат внимание в дългосрочен план, за да подпомогнат икономическото здраве и бизнес растежа, предупреждават от компанията. В същото време мобилността на тези работници може да намали недостига на таланти.

Според доклада „недостигът на таланти” засяга 35 хил. работодатели от 36 държави. Тази категория включва широк диапазон от професии, които изискват специфични умения, например месари, електротехници, дърводелци, строители, водопроводчици, оксиженисти и др.

Остър недостиг на работници има в много от най-големите световни икономики, в т.ч. САЩ, Германия, Франция, Италия, Канада и Бразилия, където работодателите поставят квалифицираните „занаятчии” на първо или второ място сред предизвикателствата при наемането на кадри.

Бялата книга „Стратегическа миграция” призовава за дългосрочни стратегии за сътрудничество, които да облекчат недостига на квалифицирани работници, като поощряват положително отношение към тези професии, както и гарантират, че работниците, които преминават техническо обучение, получават точна информация за търсенето на таланти в техния сектор.

„Неадекватните обучения и негативните стереотипи, свързани с квалифицираните работници, допълнително подхранват опасния недостиг на талантливи занаятчии“, казват от Manpower.

“Работодателите и правителствата трябва да върнат уважението към тези професии. Те трябва да гледат напред, да предвиждат бъдещото търсене в тези области и да започнат да работят в тази посока още сега.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още