IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите по света продължават да се качват заради данните за заетостта в САЩ

Световният индекс MSCI се повишава с над 0,5%, като европейският FTSEurofirst 300 прибавя 0,3%, докато щатските борси днес са затворени

12:18 | 06.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите по света продължават да се качват заради данните за заетостта в САЩ

Окуражителните данни за заетостта в САЩ от петък продължават да подкрепят финансовите пазари по света и в началото на новата седмица, усилвайки надеждите, че повторна рецесия може да бъде избегната, предава Ройтерс.

Данните показаха, че заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика е намаляла с 54 хил. работни места през август, което обаче е два пъти по-малко от очакваното, а от друга страна - компаниите от частния сектор са създали 67 хил. нови работни места през месеца.

Настроението на пазарите е добро, въпреки относително мрачните перспективи за САЩ и Европа, които главният икономист на МВФ Оливие Бланшар очерта в интервю за френския Le Figaro, предвиждайки слаб растеж и в двата региона.

Някои инвеститори, особено в Азия, продължават да калкулират петъчните данни за щатския пазар на труда, които не бяха толкова лоши, колкото някои се опасяваха.

Забавянето на американската икономика бе сред основните фактори, възпиращи инвеститорите през последните месеци.

Световният индекс MSCI се повишава с повече от половин процент в днешната сесия, след като през миналата седмица нарасна с 3,7%.

Европейският FTSEurofirst 300 прибавя 0,3%, а по-рано японският Nikkei 225 приключи с повишение от 2,1%. Щатските пазари днес са затворени заради деня на труда в страната.

”След поредица от разочароващи данни, новините от изминалата седмица внесоха елемент на сигурност и спомогнаха за увеличаване на рисковия апетит”, смята Хенк Потс, стратег в Barclays Wealth. „Когато прибавим и перспективите пред компаниите, картинката изглежда доста добре.”

Последният отчетен сезон бе относително добър, както в САЩ, така и в Европа, а сливанията и придобиванията през август бяха на най-високото си ниво за месеца от 1999 насам.

Доларът се понижава с 0,1% спрямо йената до 84,20 – недалеч от 15-годишното дъно (83,58 йени за долар), регистрирано в края на август. Щатската валута не успя да задържи повишенията, продиктувани от данните за заетостта.

Еврото се повиши до най-високата си стойност от три седмици – 1,2918 долара. Доларовият индекс, измерващ курса му спрямо шест основни световни валути, се понижава с 0,2% до 81,92 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още