IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крият ли страховете от рецесия в някои страни добрите възможности в други?

Според стратезите на HSBC в големи части от световната икономика активността остава обнадеждаващо стабилна

20:58 | 02.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Крият ли страховете от рецесия в някои страни добрите възможности в други?

Страховете от нова рецесия в САЩ, а и по света, доминират настроенията на инвеститорите, но според стратезите в HSBC Global Asset Management това може да е за сметка на пропуснати възможности в развиващите се пазари, съобщава CNBC.

„Когато инвеститорите се терзаят от рисковете за нова рецесия в САЩ, те автоматично пренасят тези страхове и върху глобалната икономика”, пише Филип Пуул, главен глобален стратег в HSBC Global Asset Management, в свое изследване.

„По този начин обаче те пренебрегват факта, че в големи части от световната икономика активността остава обнадеждаващо стабилна”, казва той.

Според него новините от развиващите се икономики говорят за протичащо възстановяване.

”Инвеститорите продължават да се опасяват, че забавявнето в Китай може да се превърне в срив”, продължава икономистът. „HSBC не споделя това виждане, като нашето тълкуване бе подкрепено и от положителния китайски производствен индекс”.

Пуул остава оптимист за растежа в Китай и Индия. За Китай той очаква 9% ръст през второто полугодие и не вижда много сигнали за забавяне, въпреки правителствената политика за охлаждане на икономиката.

С изключение на Япония, той вижда признаци на растеж и в развитите страни.

”Австралия е добър пример с нейния рекорден ръст на БВП за последните три години, с изненадващо високи потребителски разходи и стабилно жилищно строителство”, посочва Пуул.

„Европа, която бе смятана за безнадежден случай само преди няколко месеца, също излъчва окуражителни сигнали”, казвa той. „Растежът в ЕС се ускори рязко през второто тримесечие, особено в Германия. Безработицата се стабилизира, а водещите икономически индикатори са като цяло положителни."

Според него в САЩ повишеното потребителско доверие също вдъхва надежда, но определящи за настроенията спрямо американската икономика ще бъдат данните за заетостта.

„Нова рецесия в САЩ все още излежда по-малко вероятна от умерен растеж”, казва той. „Oчакваме развиващите се икономики да продължат да се представят по добре от развитите.”

”Решенията от последната среща на Федералния резерв (централната банка на САЩ), както и скорошните действия на японската централна банка, засилват нашето убеждение, че ликвидността в глобален план ще остане изобилна, а лихвите – много ниски за продължително време.

Това трябва да се окаже положително за ключови класове рискови активи. В крайна сметка тази ликвидност би трябвало да потърси възвръщаемост на пазари със силен фундамент, особено развиващите се”, завършва стратегът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
А според мен голямата рецесия предстои. Тя може да не е тази или следващата година, но износът на капитали към развиващите се икономики ще продължи, а безработицата в САЩ и ЕС ще остане висока. Печатането на долари няма да съживи американската икономика. Цената на трудът ще продължи да спада в западните икономики, а в развиващите се да расте твърде бавно. А когато се работи без пари няма кой да купува. САЩ харчат за армията си толсково колкото всички останали страни взети заедно. Военно промишленият комплекс не е в състояние да мине на мирна продукция. Конверсията означава разходи, а дефицитът, дългът расте, часовникът тиктака и ксолко остава до икономическият и политически колапс, до армагедон никой не знае. Опита да се прехвърли дългът към съюзниците е възможен само ако има заплаха, а такава няма. Кьорфишекът с Ирак гръмна и общественото мнение в САЩ макар и със закъснение почва да осъзнава играта. Може би Рей Бредбъри е прав, че има нужда от революция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още