IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще строи терминал за втечнен газ на брега на Черно море

Целта е поевтиняване на вноса на газ до около 190 долара за 1000 куб. м

10:18 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна ще строи терминал за втечнен газ на брега на Черно море

Правителството на Украйна определи като приоритетен за държавата проект строителството на терминал за втечнен газ на брега на Черно море, съобщи Итар-Тасс.

Проектът предвижда терминалът да е с капацитет от 10 млрд. куб. м газ годишно (за сравнение годишното потребление на България сега е около 3 млрд. куб. м газ) и газът до него да пристига главно с кораби от Египет, отбелязва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Бойко.

По думите му наличието на такъв терминал ще позволи да се понижат като цяло цените на доставките на газ за страната от сегашните 250 долара за 1000 куб. м, по които Украйна купува руския газ, до около 190 долара/1000 куб. м.

Очаква се технико-икономическата обосновка на проекта за терминал за втечнен газ да бъде изготвена до края на годината, за да може строителството му да започне през 2011 г.

От руската медия припомнят, че през пролетта на тази година Украйна се договори с Русия за отстъпки в цените на доставките на природен газ, които позволяват цената на руското синьо гориво за страната сега да е с около 30% по-ниска от тази за европейските потребители.

Въпреки това обаче премиерът на Украйна Николай Азаров е заявил, че ще „помоли руския си колега да бъде преразгледана формулата за определяне на цената на руския газ за Украйна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още