IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100-годишните облигации – поредното изпитание за инвеститорите

Пазарът на облигации поглъща всичко – банките са решени да изпробват дали това е така с емисии, падежиращи през следващия век

10:04 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
100-годишните облигации – поредното изпитание за инвеститорите

Инвеститорите, влагащи парите си в облигации, са готови да вложат парите си в почти всичко, което пазарът им предложи. В настоящата ситуация банкерите са готови да подложат това твърдение на тест – чрез емитирането на облигации с падеж след 100 години, пише Wall Street Journal.

Облигации с толкова дълъг срок се считат за изключително екзотични, защото могат да бъдат издавани единствено от най-силните компании в света – тези, за които може да се очаква, че и през следващия век ще бъдат на пазара.

Стогодишните облигации бяха на мода в средата на 90-те години и в началото на века, когато няколко компании успяха да пуснат такива емисии. По-голямата част от тях е била пусната през 1993, 1996 и 1997 година. Този тип инструменти се използва доста рядко, тъй като при емитирането трябва да се предложи сериозна премия над 30-годишните облигации.

Настоящите рекордно ниски в исторически план лихвени проценти примамват компаниите към емитиране на дългосрочен дълг. Причина за това е, че компаниите могат да заемат евтини кредити от банките и не е нужно да плащат по-високи лихви по облигационни емисии.

Ако бъдат емитирани, 100-годишните облигации няма да изплатят главницата преди 2110 година – година, в която по всяка вероятност днешните инвеститори няма да бъдат сред живите.

Основният риск при тези книжа е, че лихвените проценти могат да скочат толкова, че да занулят номинала на облигацията. С оглед развитието на пазара през миналите десетилетия, това никак не звучи невероятно. Именно това е и причината за скептицизма, с който се гледа на желанието за пускане на облигации с такъв срок.

„Смятам, че това би било предизвикателство“, посочва Марк Олин, ръководител на поделението за корпоративни финанси в САЩ на Fitch Ratings. “С оглед волатилността на световните пазари кредитният риск на 100-годишните облигации и очакванията, че в даден момент лихвените проценти вероятно ще нараснат, вероятно ще отблъснат инвеститорите“, смята той.

Това обаче не спира някои банкери да настояват, че трябва да бъдат пуснати такива финансови инструменти. Те посочват, че в момента обстановката е отлична за емитиране на 100-годишни облигации от компании с висока репутация.

Сред компаниите, които до момента са си позволили емитирането на 100-годишен дълг, са Coca-Cola Enterprises, Anadarko Petroleum, Apache, Burlington Northern Santa Fe, Walt Disney, Ford, IBM и други. По повечето облигации купоновото плащане е между 7 и 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още