IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатски компании инвестират 4,5 млрд. долара в Габон

Компаниите ще инвестират в дървената промишленост, производството на палмово масло, проекти за строителство на жилища и пътища

12:30 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатски компании инвестират 4,5 млрд. долара в Габон

Индийски и сингапурски компании ще инвестират 4,5 млрд. долара в африканската страна Габон, която е производител на петрол и се опитва да се възстанови след десетилетия на диктаторско управление, предаде Financial Times.

Компаниите ще инвестират в дървената промишленост, производството на палмово масло, проекти за строителство на жилища и пътища, както и на обособена индустриална зона.

В продължение на 41 години Габон беше управляван от диктатора Омар Бонго, който почина миналата година. Сегашният президент – Али Бен Бонго Ондимба, е син на диктатора и бивш министър на отбраната. Той се опитва да си създаде различен имидж. По думите му инвестицията на азиатските компании ще създаде десетки хиляди работни места. Страната има население от 1,5 млн. души.

През изминалото десетилетие азиатските компании рязко увеличиха инвестициите си в Африка, начело с китайски държавни корпорации, в търсене на ресурси и договори за строителство на инфраструктура. Инвестицията в Габон не е сред типичните за континента, които привличат най-много интерес, като петролния сектор, добива на суровини, телекомуникациите и банковото дело.

Базираната в Сингапур международна селскостопанска компания Olam ще ръководи развитието на индустриална зона, предназначена да насърчи дървената промишленост.

Olam ще бъде и основният инвеститор в проект, който предвижда да превърне Габон в един от водещите производители на палмово масло в Африка.

Индийската компания M3M ще построи 5000 евтини жилища, а Ramky Infrastructure – също от Индия, ще положи 1000 км пътища.

От правителството са посочили, че плановете за инвестициите са насочени към икономиката на страната „след петрола“. По някои оценки запасите на страната от петрол ще се изчерпят до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още