IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индия ще улеснява достъпа на чужденци до фондовата си борса

В страната се осъществява реформа, която да позволи на повече инвеститори да правят покупки на акции

14:48 | 09.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индия ще улеснява достъпа на чужденци до фондовата си борса

Индия планира да отвори фондовата си борса за индивидуални инвеститори от чужбина. Това е част от икономическите реформи и промени, които провежда третата по големина икономика в Азия, съобщава Financial Times.

В рамките на панел за обсъждане на начините за увеличение на входящите капиталови потоци правителството е препоръчало стъпки за улесняване на достъпа на чужденци до местния пазар. На този етап обаче това се отнася основно за чужденци с индийски произход, заявяват запознати с разговорите.

Към момента достъп до фондовия пазар в страната имат институционални инвеститори от чужбина, като тази възможност е дадена още преди 18 години. Оттогава е честа практика чуждестранни брокери да търгуват на борсите в страната, но за индивидуални инвеститори това е забранено.

След одобрение на плановете на правителството трябва мерките да бъдат обсъдени от централната банка, която да създаде рамката, която да регулира търговията.

През първите седем месеца на годината чуждестранните инвеститори са внесли близо 11 млрд. долара в страната за закупуване на акции. За същия период на миналата година в страната бяха внесени 7,45 млрд. долара. Прогнозите са, че до края на годината чуждите вложения ще надминат рекордните 17 млрд. долара, внесени в страната през 2007 година.

Израз на високия интерес на инвеститорите към Индия и възможностите, които страната предлага, е желанието на милиардера Джордж Сорос да придобие дял от борсата в Мумбай срещу 40 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още