IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Радикални промени във финансовото отчитане ще предотвратяват нова криза

Глобалният интегриран модел за финансово отчитане ще направи възможно лесното сравнение на финансови отчети от различни страни

11:05 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Радикални промени във финансовото отчитане ще предотвратяват нова криза

Коалиция от бизнеси, регулаторни органи, счетоводители, фондови борси и неправителствени организации стартира инициатива за ревизиране на стандартите за международно финансово отчитане, с цел предотвратяването на нова финансова криза, пише Financial Times.

Кризата повдига множество въпроси за това доколко може да се разчита на корпоративните отчети. Годишните отчети и финансови изявления на банките бяха особено критикувани за това, че не са предупредили инвеститорите за рисковете, които компаниите поемат.

International Integrated Reporting Committee, използвайки натрупаното недоволство в резултат на кризата, иска да извърши радикална промяна във финансовото отчитане. Предложеният нов модел на отчитане ще разглежда не само финансовото състояние на компанията, но ще включва и коментар за ръководството, корпоративната политика, политиката на заплащане, както и въпроси, свързани с опазването на околната среда и социалната отговорност.

Инвеститорите се фокусират все повече върху проблеми като ефекта, който може да има промяната на климата върху финансите на дадена компания.

Сред участниците в инициативата са Nestlé, Aviva, EDF, HSBC, Tata, големите четири одиторски компании PwC, Deloitte, Ernst & Young и KPMG, редица университети, включително Harvard Business School, както и влиятелни не правителствени организации, като Global Reporting Initiative и Accounting for Sustainability Initiative.

От ключово значение е и подкрепата на International Accounting Standards Board и американския Financial Accounting Standards Board, който определя правилата за финансово отчитане в САЩ, както и International Organisation of Securities Commissions, която разработва международни стандарти за регулация на финансовите пазари.

Коалицията иска да публикува рамка за глобален интегриран модел за финансово отчитане, който ще направи възможно лесното сравнение на финансови отчети от различни страни още тази година. Рамката ще бъде представена пред страните от Г20 през 2011 г.

Г20 вече са подкрепили идеята за създаване на единни правила за финансово отчитане, а подкрепата на Г20 се смята за решаваща за тяхното прилагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още