IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преките чужди инвестиции в света се очаква да надминат $1,2 трлн. през 2010

Възстановяването бавно набира сила, но изглежда крехко на този етап

18:46 | 22.07.10 г.
Преките чужди инвестиции в света се очаква да надминат $1,2 трлн. през 2010

Глобалните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) стигнаха до нова най-ниска точка през втората част на 2009 г., като след това имаше скромно възстановяване през първата част на тази година, което повиши оптимизма за перспективите пред ПЧИ, посочва годишното изследване на световните тенденции в инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД).

Възстановяването изглежда набира сила, тъй като глобалните ПЧИ се очаква да надминат 1,2 трлн. долара през 2010 г., да достигнат 1,3–1,5 трлн. долара през 2011 г. и да се доближат до 1,6–2 трлн. през 2012 г. Въпреки това тези перспективи за преките чуждестранни инвестиции са изпълнени с рискове и неясноти, включително това, че глобалното икономическо възстановяване изглежда крехко на този етап. За 2009 г. от конференцията отчетоха близо 40% спад на световните ПЧИ.

Някои големи промени в тенденциите на глобалните ПЧИ предшестваха глобалната криза и вероятно ще се усилят в краткосрочен и средносрочен план, предвижда докладът.

Относителната значимост на развитите икономики и на икономиките в преход като дестинации и източници на глобални ПЧИ се очаква да продължи да се увеличава. Въпреки че ПЧИ към развити икономики и икономики в преход намаляха с 27% през 2009 г. и изходящите потоци на ПЧИ от тези две групи икономики се свиха с 21%, те все пак са поели почти половината от входящите потоци на преки чуждестранни инвестиции през 2009 г. и са осигурили една четвърт от глобалните изходящи ПЧИ.

Тенденцията на допълнително свиване в производствените ПЧИ в сравнение с тези при сектор услуги и първичните сектори най-вероятно ще се запази. Заради трансграничните сливания и придобивания производственият сектор беше най-силно засегнат през 2009 г., показвайки спад от 77% в сравнение с 2008 г. Свиването в първичните сектори и сектора на услугите беше по-леко изразен като цяло, с 47% и 57% съответно. Въпреки това някои индустрии от тези сектори бяха силно засегнати – стойността на транзакциите във финансовия сектор, например, спадна рязко с 87%.

Големите развиващи се пазари продължиха да се представят добре. Въпреки че САЩ останаха главният реципиент на ПЧИ през 2009 г., Китай е на второ място. Половината от шестте главни дестинации за чуждестранни инвестиции сега са развиващи се икономики или икономики в преход, които печелят позиции и като важни източници на глобални ПЧИ потоци.

Транснационалните корпорации от развиващи се икономики са по-оптимистично настроени от корпорациите в развитите страни и очакват, че техните чуждестранни инвестиции ще се възстановят по-бързо, пише в доклада. В допълнение, глобалните инвеститори показват нарастващ интерес към развиващите се икономики, особено в Южна, Източна и Югоизточна Азия. Страни, които са особено привлекателни инвестиционни точки, са Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още