IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Африка вече си има зона за свободна търговия

До 2012 г. Бурунди, Кения, Руанда, Тазнзания и Уганда искат да въведат и обща валута

09:58 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Източна Африка вече си има зона за свободна търговия

От днес влиза в сила споразумението за общ пазар на пет източноафрикански страни – Бурунди, Кения, Руанда, Танзания и Уганда, предаде ВВС.

Лошите пътища и проточените митнически процедури отдавна са обявени от бизнеса като пречка за трансграничната търговия. Реално обаче зоната за свободна търговия вероятно ще започне за функционира изцяло чак през 2015 г.

През ноември страните от Източноафриканската общност подписаха протокол за общия пазар, с който се разширява съществуващия митнически съюз.

И петте страни вече са приели еднакво мито за вноса от страни извън блока и са разрешили безмитната търговия в региона, с изключение на Кения, която е най-голямата икономика от петте. От днес вече се разрешава и свободното движение на хора, капиталови потоци и услуги.

Амбициите на съюза обаче отиват и по-далеч. Петте страни искат да въведат обща валута до 2012 г., което ще им позволи да напреднат по пътя към създаване на политическа федерация.

Има обаче опасения, че Кения може в крайна сметка да се окаже доминиращата сила в съюза и че работните места в останалите четири страни може да бъдат окупирани от по-квалифицираните работници от Кения.

Все пак по-голямата част от бизнеса подкрепя общия пазар, надявайки се, че той ще сложи край на забавянията и разходите, свързани с пренасянето на стоките през граница.

Като предимство на съюза се изтъква и това, че обединението на петте страни ще им даде повече предимства при международни търговски преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още