IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Меркосур планират една от най-големите зони за свободна търговия

Европейският съюз и южноамериканският търговски блок са подновили преговорите си след шестгодишно прекъсване

10:13 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС и Меркосур планират една от най-големите зони за свободна търговия

Европейският съюз и южноамериканският търговски блок Меркосур са подновили след шестгодишно прекъсване преговорите си за свободна търговия, предаде DPA.

По време на първия кръг на преговорите, който ще продължи до петък, се предвижда да се изяснят организационни въпроси и да се формулира план за развитието на отдавна планираното сътрудничество между двата региона.

Предишните опити в тази посока бяха осуетени от липсата на съгласие по въпроси от областта на селското стопанство, тъй като европейските земеделци и политици се опасяваха от наплив на евтин внос на говеждо и пилешко месо от Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай.

Преговорите бяха започнати през 1999 и прекратени през 2004 г. През май тази година двете страни се споразумяха за подновяването им по време на среща на върха помежду им в Мадрид.

Евентуално споразумение ще създаде една от най-големите зони за свободна търговия в света, чийто обем се оценява на около 122 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още