IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Растат очакванията за корпоративни фалити и забавяне на световната икономика

Кредитните пазари показват, че инвеститорите подхождат с все по-голямо недоверие към облигациите

12:30 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Растат очакванията за корпоративни фалити и забавяне на световната икономика

Делът на корпоративните облигации, разглеждани като спекулативни, е достигнал най-високото си ниво за последните шест месеца. Това показват очаквания сред инвеститорите за забавяне на темпа на развитие на глобалната икономика и увеличаване на корпоративните фалити.

Броят на компаниите със спекулативен рейтинг и доходност поне 10 процентни пункта над правителствените облигации на САЩ е достигнал 399 през май. Това представлява 16,7 на сто от всички компании с неинвестиционен рейтинг, показват данни на Bank of America, цитирани от Bloomberg.

За сравнение, през април това съотношение бе 9,2 на сто, което пък бе най-ниското ниво от ноември 2007 година насам.

През юни продажбите на облигации с рейтинг под инвестиционния паднаха до 15-годишно дъно заради опасенията, че опитите на правителствата да ограничат разходите ще доведат до затрудняване на икономическия растеж и увеличаване на цената на кредитите.

На този фон се появи и новината, че фалитите в САЩ може да отчетат ръст от 6 на сто тази година, при положение че за момента се отчита увеличение от 1,3 на сто.

В момента на кредитните пазари се наблюдава повсеместен стремеж на инвеститорите да изискват все по-високи премии спрямо инвестициите в държавни ценни книжа и прогнозите са, че спредът между доходността на двата инструмента ще отчете най-големия си тримесечен ръст от 2008 година насам.

В края на миналата седмица спредът между доходността на корпоративните и правителствените облигации бе средно 195 базисни пункта, което е значителен ръст спрямо 149 пункта, отчетени в края на март, показват данните на банката. Последният случай с по-голям ръст беше в края на 2008 година, когато банкрутира Lehman Brothers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още