IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Световното по футбол ще подкрепи африканската борса

Инвеститорът вижда добри инвестиционни възможности още в Нигерия, Египет и Кения. Очакванията му са първенството да повлияе положително на целия континент

13:19 | 25.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Мобиус: Световното по футбол ще подкрепи африканската борса

Световното първенство по футбол, което се провежда в Южна Африка, може да засили инвеститорския интерес към местните компании от „световна класа“ и ще подкрепи икономическото възраждане на целия континент. 

Това коментира прочутият инвеститор Марк Мобиус, който управлява активи за 34 млрд. долара в редица развиващи се страни по целия свят чрез своята компания Templeton Asset Management Ltd.

В блога си той пише, че Южна Африка е доказала, че е способна да бъде домакин на подобно мащабно международно събитие, отговаряйки на високите стандарти. Това неминуемо ще подобри перспективите пред бъдещите инвестиции в региона, който засега не присъства на картата на повечето инвеститори.

Успешното провеждане на първенството е компенсирало критиките срещу страната и е показало Южна Африка в много положителна светлина. Мобиус прогнозира, че световното първенство по футбол ще подобри имиджа на Южна Африка и инвестициите в туризма. Това ще подпомогне икономическото възраждане на целия континент.

Главният южноафрикански борсов измерител FTSE/JSE Africa All Share се е понижил с 0,7% от началото на тази година, което е значително по-малко от загубата от 4,3% на индекса MSCI Emerging Markets, който следи всички развиващи се пазари на ценни книжа в света.

Съотношението цена/печалба на компаниите от FTSE/JSE Africa All Share е близо до най-високото си ниво спрямо това на MSCI Emerging Markets за последните пет години, по данни на Bloomberg,

Според Мобиус в страната има много компании от световна класа, които предлагат добри възможности за инвестиране в инфраструктурния сектор, туризма, търговията на дребно, медиите и телекомуникациите. Всички тези сектори на икономиката ще спечелят от футболното първенство.

Допълнително положителните перспективи пред Южна Африка се подобряват от природните ресурси и младото население на страната, които ще привличат интереса на все повече компании и инвеститори.

Сред останалите страни в Африка, в които Мобиус вижда добри инвестиционни възможности, са Нигерия, Египет, Кения, Ботсвана, Гана, Мароко и Тунис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Libor
преди 14 години
оф, то е срамота с толкова злато да е такава мизерия там. дано пък верно малко инвестициики привлекат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още