IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

215 млн. деца в света работят, над половината – в опасни условия

В селскостопанския сектор се трудят най-голям дял от децата - 60%

16:10 | 12.06.10 г.
215 млн. деца в света работят, над половината – в опасни условия

Около 215 млн. деца на възраст от 5 до 17 години в света са принудени да се трудят, често за сметка на образованието им, а 115 млн. от тях работят в опасни условия, които могат да увредят здравето им или да застрашат безопасността им, сочи доклад на Международната организация на труда (МОТ) във връзка със Световния ден за борба срещу детския труд днес.

Тези деца работят в опасни условия или са експлоатирани в сектора на услугите или като домашна прислуга, пише Voice of America. Селскостопанският сектор обаче е този, в който работят най-голям дял от децата - 60%. Много от тях са изложени на пестициди и хербициди, без да разполагат с подходящо предпазно облекло.

26% от децата работят в сектора на услугите, като продават стоки на пазари и по улиците, пренасят тежки товари, работят в хотели и ресторанти или са домашна прислуга.

7% от децата работят в мини и кариери, в дребно производство и в строителството. Често това са опасни дейности, които ги излагат на въздействието на токсични вещества и изискват физически усилия, неподходящи за неразвитата им физика.

Експлоатацията на деца е вредна както за самите тях, така и за обществото като цяло.

„Детският труд поддържа цикъл на бедност, който пречи на семействата и държавите да достигнат пълния си потенциал”, е коментарът на американския президент Барак Обама по въпроса. Децата, които работят, вместо да ходят на училище, не успяват да получат образование и да развият различни умения, а държавите им страдат от загуба на конкурентоспособност и производителност.

Организацията обяви 12 юни за Световен ден за борба срещу детския труд през 2002 г., за да привлече повече внимание към проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още