IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ стават най-атрактивният пазар с влошаването на икономиката

Близо четирима от всеки 10 отговорили в анкета избират САЩ като пазара, който предоставя най-добри възможности за предстоящите 12 месеца

10:33 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ стават най-атрактивният пазар с влошаването на икономиката

САЩ изместиха Китай и Бразилия от позицията на най-атрактивни пазари за инвеститорите, тъй като доверието във възстановяването на глобалната икономика намалява заради гръцката дългова криза.

Инвеститорите залагат на управлението на американския президент Барак Обама, въпреки че одобрението за начина, по който той се справя с пазара на труда, е намаляло, показва глобално проучване сред инвеститори и анализатори, които са потребители на Bloomberg.

Близо четирима от всеки 10 отговорили избират САЩ като пазара, който предоставя най-добри възможности за предстоящите 12 месеца. Това е близо два пъти повече от дела им от октомврийската анкета, когато САЩ бяха определени като пазарът, изложен на най-голям риск от спад, според по-голямата част от анкетираните.

Анкетата се прави веднъж на тримесечие.

След САЩ като най-обещаващ пазар се нарежда Бразилия, за която са гласували 29 на сто от участниците в анкетата, следвана от Китай (28 на сто) и Индия (27 на сто). Трите страни са част от т.нар. група БРИК, в която се включва и Русия. Русия обаче е избрана само от 6 на сто от анкетираните.

В анкетата, проведена през януари, Китай беше начело в предпочитанията на инвеститорите, следван от Бразилия.

42 на сто от респондентите смятат, че състоянието на световната икономика се влошава спрямо 21 на сто от запитаните през януари. Най-песимистично относно глобалната икономика са настроени инвеститорите в САЩ, където 58 на сто смятат, че състоянието й се влошава, спрямо 31% в Европа и 35 на сто в Азия.

Европейците са най-песимистично настроени относно собствения си регион - 40 на сто смятат, че условията в Европа се влошават. За сравнение 21 на сто от отговорилите американци са негативно настроени за САЩ, а в Азия този дял е 9 на сто.

В световен мащаб настроенията на инвеститорите към ЕС рязко се влошават, като над половината респонденти смятат, че Европейският съюз предлага най-лошите инвестиционни възможности спрямо една трета от януарската анкета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още