IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рубини: Икономическият растеж ще остане слаб години наред

Развитите икономики все още са заплашени от нов рязък спад заради високата задлъжнялост и слабия пазар на труда, казва икономистът

10:21 | 01.06.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Рубини: Икономическият растеж ще остане слаб години наред

Развитите икономики са изправени пред заплаха от анемичен икономически ръст за години напред, а освен това опасността от втора вълна на рецесията остава голяма. Такова е мнението на американския икономист Нуриел Рубини, предава CNBC.

Като причини за своите виждания Рубини изтъква проблемите на хората заради слабия пазар на труда, както и високата задлъжнялост на повечето правителства.

За разлика от развитите страни обаче, в развиващия се свят рисковете са съвсем други – там има голяма опасност от прегряване и потенциал за балон в цената на активите, смята икономистът.

„Условията на пазара на труда ще останат много неблагоприятни в някои от развитите икономики. През следващите години спестяванията трябва да нарастват по-бързо от потреблението, а това е причина растежът да остане анемичен“, посочва Рубини.

Лихвените проценти в развитите страни ще останат в близост до нулата за доста дълго време, категоричен е Рубини. Поради тази причина в развиващия се свят трябва да се вземат мерки за ограничаване на икономическите стимули с цел предотвратяване на балон на активите.

Именно рекордно ниските лихви през последните години пренасочват много големи средства към бързорастящи икономики като Бразилия и Индия, където вече се наблюдават сигнали за ценови балони, обяснява Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 14 години
Икономистите са много добри в обяснението на нещо което вече се и СЛУЧИЛО......малцина са тези които виждат по -напред.....Пректър е един от тях - въпреки , че винаги се появява някой ЧЕРЕН ЛЕБЕД който обърква нещата.....а РУБИНИ е щастливото овчарче който се оказа в точното време - на точното място.....от тук на сетне е по добре да си МЪЛЧИ защото ще развали МАГИЯТА .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
metody72
преди 14 години
когато щрауса е с глава в пясъка няма как да види повърхноста,а икономистите са щрауси които ги е страх да погледнат деиствителноста и за това ще има самоубийства.Пректър за мен е изключителен човек и дори няма нужда да му завиждаме за прозорливоста,а просто да се вслушаме в думите му и да сме нащрек ,а пък ако не се случат неговите прогнози да се радваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
kubeto83
преди 14 години
за Пректър специялно се води гуруто на века.и е предсказал както последния бичи така и настоящия мечи пазар.Много преди да се помисли за това от бандата икономисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
graki
преди 14 години
Олигофренизма /най-вече добре платения такъв/ няма граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Спящият бик
преди 14 години
На всеки се случва да стане с *** нагоре, но когато това се повтаря ежедневно... Не смятам обаче, че е луд. По-скоро е тенденциозен. Защо ли? Защото обслужва интереси, които го налагат. Манипулацията на пазарите няма почивен ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
sting
преди 14 години
Нещо хубаво?? Някога2? Вчера г-н Рубини каза, че залеза е бил ужасен и е притеснен за качеството на залезите и изгревите през следващите няколко години. Има един по-зле и от него, казва се Пректър. Почти няма живи хора, които са го чели. Почти всички са се самоубили мъчително. Хора, обърнете внимание че тези икономисти никога не са били оптимисти, никога. За хора, като тях са писани книги, но от психотерапевти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още