IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси с лек ръст след вчерашното свободно падане

S&P 500 се повишава с 0,5%, подкрепен най-вече от добивните и енергийните компании

18:12 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси с лек ръст след вчерашното свободно падане

Последната за тази седмица борсова сесия в САЩ започна с резки понижения на трите основни индекса, които малко след това поеха неуверено нагоре, като S&P 500 и Nasdaq Composite дори успяха да излязат на положителна територия.

Вчерашното свободно падане на котировките, предизвикано от подновените тревоги на инвеститорите за състоянието на американската икономика и дълговата криза в Европа, постави началото на период на корекция на Wall Street. И трите индекса изгубиха около 4% от стойността си и по този начин паднаха с 10% под най-високата си точка за тази година.

Dow Jones industrial average, който обединява 30-те най-големи и активно търгувани компании в САЩ, си остава почти без промяна на ниво от 10 070 пункта час и половина след началото на сесията.

Широкият S&P 500 добавя 0,5% до 1 076,98, а междувременно индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава с 0,4% до 2 213,26 пункта.

В допълнение на дълговата криза в Европа на котировките натежа още и новината, че Сенатът е одобрил мащабна реформа на финансовия сектор в САЩ, чиято цел е да предотврати финансови кризи в бъдеще. Законопроектът цели да заздрави контрола върху големите банки, инвестиционните компании на Wall Street и да увеличи защитата за потребителите.

Дебатите по закона на няколко пъти бяха блокирани заради липса на достатъчно гласове. Той трябва да се одобри и от Камарата на представителите, преди да може президентът на САЩ да го подпише и той да влезе в сила. 

Акциите на Dell поевтиняват с 6,4% до 13,39 долара на борсата Nasdaq, въпреки че вторият по големина производител на компютри в света обяви 52% ръст на своята печалба през първото тримесечие до 442 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още