IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страхът се завърна с пълна сила на щатските борси

S&P 500 потъва с 3,1% под тежестта на финансовия сектор, доларът отново пое нагоре

17:53 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Страхът се завърна с пълна сила на щатските борси

Само месец, след като борсовите индекси в САЩ стигнаха най-високите си нива за последните 18 месеца, разпродажбите на акции заличиха цялата им преднина за тази година, а еврото падна до четиригодишно дъно срещу щатския долар. Икономическата несигурност в Европа, и преместването на дълговата криза от пазара на ипотеки към пазара на държавни облигации, повишиха и цената на златото до рекорд.

В този дух със силни разпродажби започна и днешната сесия на Wall Street, като и трите основни индекса губят над 3% от стойността си в сутрешната търговия. Dow Jones Industrial Average, който обединява 30-те най-търгувани и ликвидни борсови компании, потъва с 3% до 10 128,92 пункта, а на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite губи 3,3% до 2 223,15 пункта един час след началото на сесията.

Междувременно широкият борсов измерител S&P 500 отстъпва с 3,2% до 1 072,68 пункта най-вече под тежестта на финансовия и добивния сектор. Доларът напредва с 0,3% срещу еврото, с 0,7% срещу лирата и с 2% срещу австралийския си съименник.

Внезапното решение на Германия да забрани непокритите къси продажби на някои ценни книжа хвърли в смут инвеститорите не само на Wall Street, но и в Азия и Европа. Японският индекс Nikkei 225 завърши сесията днес с понижение от 1,5%, а в Китай Shanghai Composite падна с 1,2%. В Лондон FTSE 100 пада с 1,8%, френският CAC 40 губи 2,8%, а в Германия DAX потъва с 2,7%.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че новите молби за помощи при безработица са се увеличили неочаквано с 25 хил. до 471 хил. през миналата седмица. Прогнозите на икономисти бяха за спад до 440 хил., предаде CNN.

Малко след това допълнително разочарование донесе индексът на водещите индикатори, който е барометър за развитието на икономиката през следващите три до шест месеца. Той отчете първи спад за последните 13 месеца, което може да е знак за забавяне на икономическия растеж на САЩ. Стойността му намалява с 0,1% на месечна база през април, след като през март той се повиши с 1,3 на сто.

Мащабният законопроект за реформа във финансовия сектор на САЩ, който не успя да мине гласуването в Сената вчера, ще бъде гласуван отново днес. Промените целят да спрат спасяването на банки и други закъсали компании, да опростят финансовите инструменти и засилят защитата на потребителя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още