IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняващият петрол разколеба европейските акции, в САЩ спадът се ускори

Цената на "черното злато" вече е под 70 долара за барел

19:22 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Поевтиняващият петрол разколеба европейските акции, в САЩ спадът се ускори

Разнопосочно завършиха първата сесия за седмицата основните борсови индекси в Западна Европа, като върху настроенията на инвеститорите, освен темата „Гърция”, повлия и спадът в цената на петрола, отразил се в понижения при много от суровинните компании.

Поевтиняващият нефт ускори и понижението на американските индекси, които и без това бяха стартирали търговията с колебливи стъпки. Към момента трите основни борсови индикатора в САЩ се движат с отстъпление от около 1,3-1,4%.

На Стария континент паневропейският индекс Stoxx Europe 600 затвори със спад от 0,15 на сто до 248,09 пункта, след като през миналата седмица беше повишил стойността си с 4,8%.

На страната на „мечките” в понеделник се наредиха компании като минния гигант Rio Tinto (-2,98%), листавният в Лондон казахстански производител на мед Kazakhmys (-2,83%) и др.

И докато в началото на сесията представителите на петролния сектор бележеха леки повишения след изявления на BP за напредък със справянето с нефтения разлив в Мексиканския залив, то в края й пазарът стана свидетел на спадове при позициите в тази сфера. Причина е рязкото понижение в цената на петрола, която се смъкна под границата от 70 долара за барел с доставка през юни. Така суровината достигна петмесечно дъно.

На регионално ниво британският индекс FTSE 100 се понижи с 0,01% до 5262,54 пункта, а френският CAC 40 загуби 0,47% до 3544 пункта. Сред малкото повишаващи се индекси се оказа немският DAX, който напредна с 0,17 на сто до 6067 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още