IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на Wall Street започва предпазливо в очакване на натоварена седмица*

В последните дни на юли се чакат множество финансови отчети, данни за американската икономика и заседанието на Фед

17:23 | 25.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Търговията на Wall Street започва предпазливо в първия ден от натоварената седмица. Последните дни на юли ще са сред най-важните за пазарите отвъд Океана през това лято - очакват се финансовите отчети за около 1/3 от компаниите в широкия индекс S&P500, заседанието на Федералния резерв, на което ще бъде взето решението за лихвения процент в САЩ, както и данни за брутния вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие, пише CNBC.

Срещата на Фед е насрочена за сряда (27 юли) и прогнозите са, че лихвата ще бъде увеличена с 0,75 базисни пункта. Анализаторите очакват и подсказки какво смята да прави институцията през следващите месеци.

Инвеститорите все още се притесняват, че САЩ официално ще влезе в рецесия, посочва още агенцията.

Сесията започна с разнопосочни движения, като индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с 0,31% до 31 999,35 пункта. S&P 500 записва повишение от 0,12% до 3966,31 пункта, а технологичният Nasdaq се понижава с 0,2% до 11 810,98 пункта. И трите индекса обаче вероятно ще запишат най-добрите си месечни постижения от началото на годината.

На търговията натежават финансовите отчети на Philips, чиито акции поевтиняха с 9% до цена от 20,25 долара за брой, след като съобщи за по-слаби от очакваното приходи заради блокадите в Китай и проблеми с доставките.

Минната компания Newmont Corporation губи почти 7% от пазарната си капитализация, след като отчете загуба през второто тримесечие, която се дължи на спада в цената на златото. Акциите на компанията се търгуват за около 47 доара за брой.

Цената на петрола до известна спетен се балансира на фона на очакванията, че Фед ще повиши основната лихва в САЩ, което ще свие търсенето на горива. По този начин ще бъде преодолян недостигът на суровина на пазара, коментират анализаторите. Така американският лек суров петрол (WTI) поскъпва с около 1% до 95,70 долара за барел. Европейският сорт Брент се търгува за 104,02 долара за барел, което е ръст от 0,8%.

Очакваното решение на Фед влияе и на валутните пазари и стойността на щатския долар намалява спрямо основните валути. Едно евро се разменя за 1,0248 долара.

Цената на златото достига 1718,90 долара за тройунция, което е понижение с около 0,5 на сто.

* Информацията е актуална към 17 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още