IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от по-агресивни действия на Фед оцветяват в червено щатските индекси*

Слабият отчет на Morgan Stanley допълнително помрачава настроенията сред инвеститорите

18:01 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски борсови индекси започват сесията с понижения, притиснати от разочароващия финансов отчет на Morgan Stanley и възможността за допълнително затягане на паричната политика от страна на Федералния резерва заради ускорената инфлация, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average се понижава с 578,27 пункта, или с 1,88%, до 30 194,52 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 1,92% до 3728,78 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва понижение от 215,36 пункта, или 1,91%, до ниво от 11 032,22 пункта.

Книжата на американската банка Morgan Stanley поевтиняват с около 5%, след като компанията не успя да отговори на оценките за печалбата си за пръв път от девет тримесечия.

Цената на акциите на Goldman Sachs, която се очаква да представи своите данни в понеделник, се понижава с около 4 на сто.

При технологичните акции книжата на Microsoft, Apple, Alphabet и Meta поевтиняват съответно с 2,3%, 0,75 на сто, 2,2% и 3,3 на сто.

Цената на акциите на Tesla се понижава с над 2%, докато книжата на General Motors и Ford поевтиняват съответно с 2,2% и 2,1 на сто.

Настроенията сред инвеститорите бяха помрачени от новите данни за инфлацията в САЩ за юни. Индексът на потребителските цени в САЩ записва годишно повишение от 9,1% през миналия месец. значително надминавайки прогнозите на Dow Jones за ниво от 8,8 на сто. Резултатът маркира пореден месец, в който инфлацията достига най-високото си равнище от декември 1981 г.

щатски щатски

На месечна база щатската инфлация се ускорява до 1,3%, докато основната - до 0,7 на сто. За сравнение - пазарните прогнози бяха за съответно равнища от 1,1% и 0,5%.

Всичко това предвещава допълнително затягане на паричната политика на Фед, което означава по-бързо покачване на лихвите.

„Изводът за инвеститорите е, че политиката на Фед остава зависима от данните и централната банка ще продължи с агресивното затягане, докато инфлационният натиск достигне решителен връх“, пишат в бележка до клиенти стратезите от BCA Research. „Постоянният ценови натиск изисква още едно огромно увеличение от страна на Федералната комисия по отворения пазар на заседанието на 26-27 юли, но все още има време за подобряване на данните преди срещата през септември, 8 седмици по-късно“, добавят те.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава съответно до 2,998% и 3,123%.

Доларовият индекс отчита ръст от 0,97% в стойността до 109 пункта.

На петролните пазар цената на Брент се понижава с близо 4% до 95,67 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита спад от над 4,8% до 91,64 долара за барел.

При търговията с благородни метали цената на златото се понижава с 2,2% до 1697,3 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:33 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още