IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 400 пункта и прекъсна двудневните си спадове

И трите основни американски индекса се насочват към положителна седмица

23:57 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси отбелязаха ръст в четвъртък, след като се възстановиха в средата на деня, като и трите основни индекса прекъснаха двудневните си спадове, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 435,05 пункта към стойността си и завърши деня на ниво от 33 248,28 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 1,8% до 4176,82 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 2,7% до ниво от 12 316,90 пункта.

И трите индекса са напът да запишат положителна седмица. Dow е нагоре с 0,1%, S&P 500 се повишава с 0,5%, а Nasdaq Composite напредва с 1,5% от началото на седмицата.

Сега индексите са стабилно над дъното си за годината. Dow прибавя 8,5%, S&P 500 е нагоре с 9,6%, а Nasdaq Composite се повишава с 11,6% спрямо съответното им 52-седмично дъно.

Сесията в четвъртък беше поредната колеблива на Wall Street, като основните индекси лъкатушеха между спадове и ръстове. Dow губеше над 300 пункта в най-ниската си точка от сесията.

Заместник-председателят на Фед Лейл Брейнард заяви в четвъртък, че е малко вероятно централната банка да направи скоро пауза в настоящия цикъл на лихвени повишения.

„Точно сега е трудно да видим причина за спиране“, каза Брейнард пред CNBC. „Все още имаме много работа, за да забавим инфлацията до целта ни от 2%“, допълни тя.

На корпоративния фронт Microsoft предупреди, че приходите и печалбата ѝ това тримесечие няма да отговорят на очакванията на анализаторите. Първоначално книжата на компанията поевтиняха, но наваксаха загубите и завършиха деня с ръст от 0,8%.

Други технологични компании постигнаха ръст и подкрепиха Nasdaq. Цената на акциите на Nvidia се повиши с 6,9%. Zoom отбеляза ръст от 4,3%, а Tesla прибави близо 4,7%.

Книжата на Meta Platforms поскъпнаха с 5,4% за деня, след като Шерил Сандберг обяви, че напуска позицията си на главен оперативен директор.

Трейдърите бяха и под влиянието на корпоративни отчети. Книжата на компанията за търговия с храни за животни Chewy отбелязаха ръст от около 24%, след като тя обяви силни резултати за тримесечието. Книжата на Hewlett Packard Enterprise поевтиняха с 5,2%, след като компанията се размина леко с очакванията за приходите и печалбата ѝ.

Инвеститорите бяха насочили вниманието си и към данните за работните места, които показаха най-бавния темп на създаване на нови работни места в ерата на възстановяване след пандемията. Новосъздадените работни места в частния сектор са се увеличили само със 128 хил. през май, съобщи компанията ADP. Това е под очакванията на Dow Jones за 299 хил. В друг доклад от четвъртък подадените за първи път заявления за помощи при безработица миналата седмица са намалели и са под очакванията, съобщи министерството на труда.

Внимателно следеният доклад за работните места за май се очаква да бъде публикуван в петък. Икономисти очакват миналия месец да са били добавени 328 хил. работни места в секторите извън земеделието спрямо 428 хил. работни места през април.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишнте американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 2,913% и 3,08%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,73% до 101,75 пункта. Еврото поскъпна с 0,97% до ниво от 1,075 долара, а паундът прибави 0,75% до 1,258 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,2% до 129,85 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се компенсира загубите по-рано през деня и продължи да расте, въпреки че ОПЕК и съюзниците ѝ се договориха в четвъртък за повишаване на добива през юли и август с по-голямо от очакванията количество, тъй като нашествието на Русия в Украйна създава сътресения на световните енергийни пазари.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 1,14% към стойността си до 117,61 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,4% до 116,87 долара за барел.

Американските фючърси върху златото добавиха 1,35% към стойността си до 1873,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още