IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се понижават за трети пореден ден*

Инвеститорите продължават да следят сезона на отчетите и сигналите от Фед за лихвените повишения

17:50 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: </em>Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси започват търговската сесия в четвъртък с понижения, отбелязвайки трети пореден ден на спадове, след като технологичният гигант Microsoft предупреди за разочароващи резултати за тримесечието, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average намалява с 0,78%, или 257,01 пункта, до 32 556,22 пункта.

Широкият измерител S&P 500 изтрива 0,51% от стойността си, или 20,92 пункта, до 4080,31 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,11%, или 13,06 пункта, до 11 981,4 пункта.

Ценните книжа на Microsoft поевтиняват с 2,64%, след като компанията предупреди, че печалбата и приходите през това тримесечие ще са под очакванията на анализаторите.

Акциите на други технологични гиганти също поевтиняват, в т.ч. на Apple и Amazon, които изтриват по 0,87% и 0,65% от стойността си.

Инвеститорите продължават да следят и представянето на компаниите на фона на предстоящия край на сезона на финансовите отчети. Hewlett Packard Enterprise изтрива близо 7% от капитализацията си, след като пропусна прогнозите на пазара.

Акциите на Chewy поскъпват с 15,40% поради добро представяне през първото тримесечие на годината.

Данните на института ADP по-рано в четвъртък показаха, че новооткритите работни места от частния сектор в САЩ са нараснали със 128 хил. през май, записвайки най-лошия си месец от икономическото възстановяване от пандемията насам. Предстои в петък да бъде публикувана официалната статистика на министерството на труда на САЩ за новоткритите позиции извън селскостопанския сектор. Икономистите очакват резултат от 325 хил. през май спрямо нивото от 428 хил. през април.

В четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, одобри по-голямо увеличение на предлагането за юли и август от очакваното в размер на 648 хил. барела дневно за следващите два месец.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,64% до 117,07 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,89% до 116,29 долара за барел.

Цената на златото се увеличава с 23 долара до 1871,7 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достига ниво от 2,93%.

За седмицата, която е по-кратка поради отбелязания в понеделник национален празник, водещите индекси записват понижение от поне 1%.

Причина за спадовете стана и изказването на зам.-гуверньора на Фед Лейл Брейнард, която посочи, че е малко вероятно централната банка да постави на пауза сегашния цикъл от лихвени повишения.

"В момента е трудно да видим причина за пауза. Все още имаме много работа за вършене, за да намалим инфлацията до целта ни от 2%", каза Брейнард в четвъртък.

*Към 17:26 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още