IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изплува на зелена територия с ръст от над 130 пункта

Другите два основни индекса отвъд Океана се оцветиха в червено в петък

23:48 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси отвъд Океана завършиха седмицата на отрицателна територия в очакване на затягането на паричната политика от Фед, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 137,55 пункта към стойността си и завърши седмицата на ниво от 34 721,12 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,27% до ниво от 4488,28 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се раздели с 1,34% до ниво от 13 711 000 пункта, първият му седмичен спад от четири седмици насам.

Движенията на пазара в петък са резултат от реакцията на инвеститорите на променящия се тон на Федералния резерв, който сигнализира, че ще предприеме още по-агресивни действия за борба с инфлацията.

Технологичните акции поведоха загубите за деня, като инвеститорите избягваха по-рискови книжа в очакване на повишаването на лихвите, което ще ограничи ръста на печалбите на технологичните компании в бъдеще.

Производителите на чипове Nvidia и Micron, които изпитват затруднения заради проблеми с веригите за доставка и опасения за предстояща рецесия отписаха съответно 4,5% и 1,4% от стойността си. Книжата на Tesla, Alphabet и Apple поевтиняха съответно с 3%, 1,2%, и 1,4%.

Цената на акциите на Robinhood се понижи с близо 7%, след като Goldman Sachs намали рейтинга на приложението за търговия на „продавай“ спрямо „неутрален“, а книжата на UPS поевтиняха с около 1% след понижаването на рейтинга на компанията от Bank of America заради притеснения от отслабващото търсене и спада на цените в индустрията.

Секторите на здравеопазването и потребителските стоки постигнаха рали тази седмица, тъй като притеснените от забавящата се икономика инвеститори се насочиха към компании със стабилна печалба. Книжата на Merck и UnitedHealth Group поскъпнаха отново в петък. За седмицата те са нагоре съответно с 5% и 6,5%.

В същото време компании от финансовия сектор като JPMorgan Chase и American Express отбелязаха ръст, компенсирайки загубите по-рано през седмицата.

Движенията в петък се случват, след като в сряда Фед публикува протоколите от заседанието си през март, които показаха плановете на ръководителите да намалят притежаваните облигации с консенсусната сума от около 95 млрд. долара. Централната банка обмисля също повишаване на лихвите с 50 базисни пункта на бъдещи заседания.

Сигналите на централната банка изстреляха и днес доходността по облигациите нагоре, като тази по 10-годишните ДКЦ достигна нов тригодишен връх от 2,704% в петък. Доходността по 30-годишните облигации също се повиши до ниво от 2,725%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,1% до 99,85 пункта. Еврото поевтиня с 0,04% до 1,087 долара, а паундът отписа 0,31% до 1,303 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,3% до 124,29 йени за долар.

Цената на петрола, която е волатилна по време на войната между Русия и Украйна, нарасна леко в петък. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 2,19% към стойността си до 102,78 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 2,32% до 98,26 долара за барел.

Инвеститорите очакват и сезона на отчетите, който ще започне следващата седмица с обявяването на резултатите на пет големи банки. JPMorgan ще публикува отчета си след края на търговията в сряда, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Wells Fargo ще съобщят резултатите си преди началото на търговията в четвъртък.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,6% до 1948,5 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още