IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва първата търговска сесия за тримесечието с плахи ръстове*

Водещите щатски индекси се увеличават с под 1%, докато инвеститорите следят доходността на щатските облигации в търсене на сигнали за рецесия

17:56 | 01.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси започват първата си търговска сесия за новото тримесечие с плахи ръстове, докато инвеститорите осмислят постъпилите данни за пазара на труда и следят доходността на щатските облигации, която се превърна в притеснителен индикатор за рецесия, пише CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average нараства с 0,19%, или 64,43 пункта, до 34 742,78 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се увеличава с 0,27%, или 12,31 пункта, до 4542,72 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite добавя 0,34% към стойността си, или 47,84 пункта, до 14 268,36 пункта.

В предходната си сесия индексите на Wall Street сложиха край на първото си тримесечие на спадове от две години насам, но петъчната сесия предложи положителни сигнали на инвеститорите. Акциите на технологичните компании, които преминаха през спадове, поскъпват в началото на търговията - ценните книжа на Twitter прибавят към цената 1,76%, а на компанията за стрийминг Roku добавят 0,45%.

Цената на петрола се движи разнопосочно, след като САЩ обявиха планове за безпрецедентно освобождаване на част от резервите си "черно злато" в опит да бъде озаптена инфлацията.

Световният бенчмарк Брент повишава цената си с под 1%, или 0,39 долара, до 105,1 долара за барел.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 0,09%, или 0,09 долара, до 100,19 долара за барел.

По-рано тази година суровината достигна рекордни ценови равнища, след като руската инвазия в Украйна изостри проблемите с веригите на доставки, което предизвика опасения, че високите цени може да навредят на икономическия растеж.

Златото поевтинява с малко над 1%, или близо 20 долара, до 1934,1 долара за тройунция.

В петък инвеститорите осмисляха и данните за пазара на труда в САЩ, които показаха, че ръстът на новооткритите работни места в САЩ е пропуснал очакванията на икономистите през март.

Новооткритите работни места извън земеделието са нараснали с 431 хил. през март, докато безработицата се е равнявала на 3,6%. За сравнение - очакванията на икономистите, анкетирани от Dow Jones, бяха за резултат от 490 хил. нови позиции и безработица на ниво от 3,7%.

"Данните за пазара на труда не отговориха на очакванията, но не бяха толкова зле, колкото много инвеститори се опасяваха, като се има предвид фонът, в който индикаторите за нагласите в САЩ сочат в грешната посока", заяви главният инвестиционен директор в Premier Miton Investors Нийл Биръл.

На облигационните пазари доходността по американските държавни ценни книжа се покачва.

Доходността по 2-годишните и 10-годишните щатски облигации обърна тенденцията за пръв път от 2019 г. - доходността на по-краткосрочните държавни ценни книжа е надминала тази на по-дългосрочните. За някои инвеститори това е сигнал, че икономиката може би се е насочила към рецесия, въпреки че движението не предвижда кога точно ще се случи това. Историята показа, че това може да стане след година или повече.

Доходността на 2-годишните щатски държавни ценни книжа нараства до ниво от 2,43%, докато тази на 10-годишните е 2,42%.

*Към 17:15 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още