IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за преговорите между Киев и Москва оцветява Wall Street в зелено*

Водещите щатски индекси отбелязват ръстове във вторник, докато инвеститорите продължават да следят преговорите между Украйна и Русия

17:50 | 29.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите борсови индекси на Wall Street отбелязват ръстове във вторник, докато инвеститорите продължават да следят мирните преговори между Русия и Украйна, пише CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average нараства с 0,65%, или 226,85 пункта, до 35 182,74 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се увеличава с 0,54%, или 24,85 пункта, до 4600,37 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва ръст от 0,88%, или 125,81 пункта, до 14 480,71 пункта.

Изглежда увеличаващите се надежди за прекратяване на огъня между Русия и Украйна спомагат за инвеститорските наглави във вторник. Заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин заяви, че Москва "драстично" ще намали военната активност край украинската столица Киев.

Цената на суровия петрол, която се изстреля до рекордни равнища по време на руската инвазия, отново намаля. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 4,5%, или 4,78 долара, до 101,18 долара за барел, докато европейският сорт Брент изтрива 4,39%, или 4,94 долара от стойността си, до 107,54 долара за барел.

Цената на златото намалява с 1,8% до 1909,8 долара за тройунция.

И все пак и двете страни заявиха, че не са близо до постигането на споразумение. Преди началото на преговорите в Турция украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че "нищо не е договерно, докато всичко не е договорено".

Сред най-големите печеливши в началото на търговската сесия са акциите на автомобилопроизводителите, като тези на Ford и на GM поскъпват със съответно 4,23% и  3,96%.

Ценните книжа на Netflix и Snap поскъпват със сътоветно 0,71% и 1,84%.

Доходността на 5-годишните щатски облигации в понеделник надмина 30-годишния си връх, с което записа първото обръщане на тенденцията от 2006 г. насам. Това предизвика страхове от рецесия, въпреки че някои икономисти обичайно следят спреда между 2-годишните и 10-годишните облигации, който продължава да е положителен.

Доходността на 5-годишните облигации е на ниво от 2,48%, докато тази на 10-годишните е на стойност 2,39%.

"Нашият базисен сценарий е, че американската икономика може да избегне рецесия, което ще намали заплахата за низходящо движение сред акциите. Затова инвеститорите трябва да се приготвят за по-високи лихви”, написа в своя бележка главният инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management Марк Хефъли.

Акциите на FedEx добавят над 4% към капитализацията си, след като компанията заяви, че основателят й Фредерик Смит ще напусне поста си на 1 юни.

Предстои във вторник да бъдат публикувани данните за потребителското доверие и за цените на жилищата, докато в петък ще стане ясно какви са били промените на пазара на труда през изминалия месец.

*Към 17:07 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
а , направо да изкопат Елцин ... че беше голем кеф ...за некои ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
това не звучи като съвет, а като описание на Русия и нейните богатства, освен ако след, "заплати" не се добави ... за това се самоубий и освободи народа си! .. и така вече е друго, а ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Моят съвет към путин: Имате прекрасна страна, прекрасни хора, огромни богатства, но лоши управленци ! С тези ресурси трябваше да имате най-големия БВП на планетата. Да не говорим за заплати ... и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Моите прогнози се сбъдват ! Украйна ще бъде неутрална извън НАТО , но с възможност за ЕС. Съдбата на Крим ще бъде решена по късно, но най-вероятно автономна република ИЗВЪН Русия. Донбас/Луганск референдум. Сега чичо Сам ще даде кредит и на Русия и на Украйна и така :) Точно както го казах преди месец. Бития кон щом отиде нагоре следва спад на цената на златото на петрола и на газта. Импа ако не се е оттървал от акциите на Газпром препоръчвам да намали съществено портфолиото :) Освен това забравих да допълня ,че Путин ще трябва да се ангажира с възстановяването на Украйна срещу падането на санкциите и пускането на северен поток тръба 2. Ако не го направи до 5-6 години никой няма да му иска газта. Освен това ако никой не е забелязал през цялото време на войната Русия прекарваше максимум през тръбите на Украйна и и плащаше за това :) Какво да я прави тази газ ?!?!? Всичко е бизнес. Интереса клати феса и най-вече който плаща той поръчва музиката. А ако не искаш да свириш има и други барове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Много е рано за оптимизъм. Макар, че: Галъп изследване преди не много време - дори за западните украинци руският език е предпочитан като работен при 86% от населението..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още