IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Не виждам слабости в американската икономика

Според финансовия министър на САЩ за момента няма нужда от санкции срещу Китай заради партньорството му с Русия

17:25 | 25.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че очаква американската икономика да остане устойчива дори сега когато по-високите енергийни и суровинни разходи, предизвикани от инвазията на Русия в Украйна, помрачават перспективата за глобалния растеж, предава Bloomberg.

“Имаме изключително силен пазар на труда“, каза Йелън в интервю за CNBC в петък, отговаряйки на въпрос за сигнали за слабост на американската икономика. „Когато разглеждаме баланса на едно типично американско семейство, той е в много добра форма. Потребителските разходи са силни, а данъчните приходи, честно казано, ни изненадват положително“.

Финансовият министър заяви, че е „разтревожена за вторични ефекти“ към други страни, особено зависимите от внос на пшеница. Поскъпването на цените на енергийните продукти и други стоки, каза тя, „вероятно ще намали перспективите за световен растеж през следващата година.

По отношение на влиянието на по-високите енергийни цени тя посочи, че САЩ е нетен износител, затова ефектът би бил смесен.

„Цените на петрола очевидно налагат значително бреме на американските семейства, но също така е вероятно, като цяло, това да бъде компенсирано от въздействието върху разходите на по-бързите разходи за сондажи“, каза тя.

Отделно Йелън заяви, че не е моментът Китай да бъде санкциониран заради партньорството си с Русия. Без да уточнява какви ще се последиците, ако го направи, американският президент Джо Байдън предупреди Пекин да не подкрепя Русия – както военно, така и помагайки ѝ да избегне ударите на санкциите.

„Не мисля, че това е необходимо или подходящо към този момент“, каза Йелън по повод санкциите срещу Китай. „Ще бъдем много притеснени, ако те доставят оръжия на Русия или се опитат да избегнат санкциите, които наложихме върху руската финансова система и централна банка. За момента не виждаме това да се случва“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Пък като ги видят, ще викнат Чубайс за консултант как да се преборят с тях. Той ше разпродаде каквото трябва, за да се оправи американската икономика. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още