IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва търговията на зелено след последната си волатилна сесия*

Подкрепа на пазара оказват коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл от понеделник

17:10 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с акции на Wall Street се възстановява във вторник след последните коментари на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл относно повишаването на основните лихви, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average бележи ръст от 275 пункта, или 0,8%, до 34 828,03 пункта, воден от поскъпването на Nike след представянето на доклада му за тримесечието.

Основният показател S&P 500 се повишава с 1,02% до 4506,47 пункта, а технологичният Nasdaq с 1,68% до 14 070,52 пункта.

Акциите преживяха волатилна сесия в понеделник, след като Пауъл заяви, че „инфлацията е твърде висока“ и обеща да предприеме „необходимите стъпки“, за да я ограничи. Коментарите му бяха отправени по-малко от седмица, след като Фед повиши лихвите за пръв път от 2018 г.

„Ако заключим, че е подходящо да се движим по-агресивно, повишавайки основния лихвен процент с над 25 базисни пункта на среща или срещи, ще го направим“, каза Пауъл в понеделник.

Някои пазарни участници повишиха очакванията си за ръста на лихвите след коментарите на Пауъл. Goldman Sachs в понеделник повиши прогнозата си до увеличения от 50 базисни пункта на срещите на Фед през май и юни.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа във вторник достигна 2,39%, което е най-високото ѝ ниво от години.

Книжата на банките също поскъпват в днешната сесия. Финансовите компании са най-добре представящият се сектор в S&P 500. Акциите на JPMorgan поскъпват с над 2%, а тези на Bank of America с около 4%.

Технологичните компании, които изпитаха трудности в понеделник след коментарите на Пауъл, се възстановяват във вторник. Книжата на олемите технологични имена Alphabet, Meta и Amazon бележат ръст в цената си от по над 1%, осигурявайки подкрепа на индексите.

Акциите на Nike поскъпват с над 4%, след като спортната компания отчете по-високи приходи и печалба за третото фискално тримесечие, подкрепени от силно търсене в Северна Америка.

На пазара на суровини петролът сорт Брент поскъпва с 1,46 долара, или 1,26%, до 114,16 долара за барел, а американският суров петрол – с 1,56 долара, или 1,42%, до 108,41 долара за барел.

Цената на златото леко се понижава. Ценният метал поевтинява с 16,20 долара, или 0,84%, до 1913,30 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 16:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още