IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow записа четвърта поредна седмица на спадове

Акциите на американските енергийни компании поскъпнаха на фона на продължаващия ценови ръст при петрола

23:24 | 04.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските индекси записаха спадове в последната сесия за седмицата въпреки оптимистичните данни от последния доклад на Министерството на труда за работните места в САЩ, съобщава CNBC. Настроенията сред инвеститорите останаха помрачени заради продължаващата война в Украйна.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа понижение от 0,53% до 33 614,80 пункта. Така индексът записа четвърта поредна седмица на спад.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,79% до 4328,87 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 224,50 пункта, или 1,66%, до ниво от 13 313,44 пункта.

Спадовете на Wall Street отразяват последните новини около кризата в Украйна и окупирането на АЕЦ „Запорожие“, най-голямата европейска ядрена централа, от руските военни сили. Американското посолство в Киев определи нападението „военно престъпление“. 

На фона на тази новината цените на енергията продължиха да растат, като фючърсите върху американския лек петрол West Texas Intermediate поскъпнаха със 7 на сто до 115 долара за барел, а цената на международния бенчмарк сорт Брент се повиши с над 6% до 118 долара за барел.

От Белия дом сигнализираха, че не изключват забрана за търговия с руски петрол като част от наказателните мерки срещу Москва, които се обсъждат.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за работните места в САЩ. Темпът на растеж на броя новооткрити работни места в САЩ се ускорява през февруари, достигайки 7-месечен връх. Така пазарът на труда в страната се е доближил до предпандемичните си нива. Броят на новооткритите работни места извън селскостопанския сектор се увеличава с 678 хил. през февруари, докато безработицата е била на ниво от 3,8%, показват данните на министерството на труда на САЩ, публикувани в петък.

„С днешните данни за заетостта имаме още едно доказателство, че икономиката на САЩ е достатъчно стабилна, за да издържи на бърз цикъл на затягане (на паричната политика), като несигурността около конфликта (в Украйна) не намалява непосредствената нужда от действия от страна на Фед“, коментира Сиема Шах, главен стратег в Principal Global Investors.

По отношение на индивидуалните акции книжата на  Big Tech записаха спадове. Акциите на Microsoft и Apple поевтиняха съответно с 2,6% и 2,3 на сто, докато тези на Meta и Alphabet отчетоха ценови спад от съответно 1,8% и 2 на сто.

При автомобилите книжата на Tesla поевтиняха с 1,9%, докато тези на General Motors и Ford изтриха съответно 6% и 4,8% от стойността си.

щатски щатски

По отношение на войната в Украйна Русия забрани достъпа до Facebook на своя територия, докато американският производител на чипове Intel обяви, че преустановява доставките за страната и за нейния съюзник в инвазията Беларус.

„Мисля, че пазарът може би е в процес на дълбоко понижение, като е много трудно да се картографират или моделират тези видове геополитически проблеми“, изтъква Джеф Мортимър, директор по инвестиционната стратегия в BNY Mellon Wealth Management. „Историята е пълна с поуки, според които трябва да купуваш във време на конфликти... но всяка война и ситуация са различни”, изтъква той.

В същото време, на фона на поскъпването на петрола, акциите на американските енергийни гиганти Exxon Mobil и Chevron поскъпнаха съответно с 3,7 на сто и 1,3%. Цената на книжата на ConocoPhillips нарасна с 2,45 на сто.

При финансовите компании акциите на JPMorgan Chase, Bank of America и Wells Fargo поевтиняха съответно с 3,75%, 4,7 на сто и 5,7%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,746% и 2,163 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,75% до 98,52 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Акциите на американските енергийни компании поскъпнаха на фона на продължаващия ценови ръст при петрола === Слава Украине!, Dow записа четвърта поредна седмица на спадове == Хероем слава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още