IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на Wall Street си вземат почивка от предпазните ходове*

Водещите щатски индекси отбелязват ръстове, докато петролът продължава да поскъпва

18:12 | 02.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите щатски индекси отбелязват ръстове, докато петролът продължава да поскъпва насред нарастващото напрежение между Русия и Украйна, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 1,02%, или 339,31 пункта, до 33 634,26 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 0,91%, или 39,34 пункта, до 4345,60 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite добавя 0,33%, или 44,14 пункта, до ниво от 13 576,59 пункта.

Ценовият възход на пазара на суров петрол продължава. В сряда цената на Брента надмина 110 долара за барел. Американският лек суров петрол поскъпва с 4,77 долара, или 4,6 на сто, до 108,18 долара за барел.

В сряда Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, договори ново скромно увеличение на доставките за месец април по време на среща, белязана от темата за войната в Украйна.

Златото, приемано като съхранител на стойността във времена на висока волатилност и несигурност, поевтинява леко с 0,53% до 1933,4 долара за тройунция.

„Wall Street иска да отдъхне от ходовете в защита и да отложи презапасяването с акциите на компании за потребителски стоки, за комуникални услуги или на такива в сферата на здравеопазването. С покачването на цената на петрола и на доходността на облигациите, не е изненада, че енергийните и финансовите акции водят ръстовете в началото на търговията“, каза старши пазарният анализатор в Oanda Едуард Мойа.

Новините от корпоративния свят също спомагат за отчетените повишения. Акциите на Ford добавят 4,70% към капитализацията си, след като автомобилопроизводителят съобщи, че ще раздели производството на електромобили и на Legacy на две различни звена. Ценните книжа на Salesforce поевтиняват с над 2%, въпреки че данните от четвъртото тримесечие на софтуерния гигант надминаха очакванията.

Поскъпването на петрола доведе и до по-висока цена на акциите на компаниите в сектора, като Exxon и Chevron, чиито ценни книжа отбелязват ръст от съответно 1,88% и 3,25%.

Покачването на цената на енергията обаче доведе до опасения за инфлацията и за възможността от забавящо се икономическо възстановяване.

Доходността върху облигациите съши нараства в сряда. Доходността върху 10-годишните щатски облигации достигна 1,806%, след като бе на ниво под 1,7% предходния ден. Изглежда това подпомогна банковите акции, като тези на Wells Fargo отбелязват ръст от 3,54%.

Данните в сряда показват, че частният сектор в САЩ е разкрил повече работни места от очакваното. Според статистиката на агенция ADP компаниите в САЩ са открили 475 хил. нови работни позиции. За сравнение, очакванията на анализаторите, анкетирани от Dow Jones, бяха за резултат от 400 хил. броя.

Предстои по-късно през деня гуверньорът на Фед Джером Пауъл да говори пред Конгреса на САЩ. В своето изявление, публикувано на сайта на банката, Пауъл посочи, че Фед все още възнамерява да повиши лихвените проценти, а войната между Украйна и Русия внася несигурност относно перспективите.

"Последиците върху американската икономика са изключително несигурни и ще следим ситуацията отблизо“, заяви Пауъл. „Краткосрочните ефекти върху американската икономика от инвазията в Украйна, продължаващата война, санкциите и предстоящите събития продължават да са изключително несигурни“, допълни Пауъл. "Създаването на подходящата парична политика в тази среда изисква признанието, че икономиката еволюира по неочаквани начини. Ще трябва да бъдем пъргави в отговора си към постъпващите данни и променящите се перспективи“, каза гуверньорът на финансовата институция.

*Към 17:35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още